Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Briljanten bruidspaar Cees en Cor de Jong: ‘Mooi nog een rondje over Dun Hoek rijden’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

NOORDHOEK - Cees en Cor de Jong vierden 14 april hun 65-jarig huwelijksjubileum. Cees de Jong is 90 jaar geleden geboren in Zevenbergschen Hoek, in een gezin van 11 kinderen. Daarna verhuisde het gezin naar Klundert en vandaar naar de boerderij aan de Pastoor Verheijdenstraat in Noordhoek. Ze moesten hard werken in de veestallen op het land en de vlasteelt.

Cor van de Luitgaarden werd geboren in Noordhoek. Toen ze 10 jaar was moest ze van school af om thuis bij moeder mee te helpen in het gezin van 13 kinderen. Het gezin van Cor vluchtte in de oorlog naar Oudenbosch en waren de eersten die weer terugkeerden naar Noordhoek, er was toen helemaal niemand meer hier. 

Tijdens de oorlog sneuvelde de moeder van Cees met haar allerkleinste op de arm in een hinderlaag. Het grote gezin zonder moeder, werd tijdelijk uit elkaar gehaald, de jongens bij de broeders in Breda en de meisjes woonden 14 maanden bij de nonnen. Later werd het gezin herenigd. 

Daarna kwam de waternoodramp in 1953. “Toen heb ik nog zandzakken lopen sjouwen om het water buiten Noordhoek te houden. Koningin Wilhelmina en haar man brachten een bezoek aan mijn ouders aan de st Jozefstraat, de dijk waar we het water hebben gestopt.”zegt Cees.

Cees en Cor hebben elkaar in Breda ontmoet. Bij Dun Bonten Avond, zegt Cor vrolijk lachend. “We gingen met een bus vol Noordhoekse jeugd mee naar Breda. En toen zee Cees tegen mij: “Ga du mee?” “Ja da war gezellig” zegt Cees. Op 19 maart 1958 trouwen het stel voor de wet op het stadhuis in Standdaarbuiten. Daarna op 16 april voor de katholieke kerk in Noordhoek, gevolgd door een feestje bij Cor haar ouders thuis.“Mijn zus Jo trouwde diezelfde dag ook, dus konden we het feest mooi combineren samen. We trouwden in onze zelfgemaakte lichtblauwe trouwjurken. Het feest was wel vroeg afgelopen. In die tijd luisterde je nog naar moeders.” zegt Cor

Samen gingen we wonen in het boerenknechthuisje aan de Pastoor Verheijdenstraat 34. Cees werkte bij boer Hopmans voor 0,25 cent per uur. Ieder jaar werd er een varken vetgemest met keukenafval om daarna aan huis geslacht te worden, wat vlees, heerlijke zult en bloedworst opleverde voor het gehele gezin. Later legde kees kabels in Spijkenisse en was hij ook nog bij Dirven en Wilma Bouw. het bouwen van de kubuswoningen in Rotterdam gebeurde een ongeluk wat fataal had kunnen worden. Cees lag vijf weken in coma, na een operatie en een lang revalidatie traject had een positief resultaat.” “Toen waren we 25 jaar getrouwd en hebben het klein gevierd in het ziekenhuis in Roosendaal.” “Cees was toen net 50 jaar en ik ben in een nacht helemaal grijs geworden,” vult Cor aan. 

Cees en Cor kregen 7 kinderen. Marno, Martin, Carl, Addi en Theo werden alle 5 in het boerenknechthuisje geboren. In de Witte Weideweg op nummer 5 kregen ze nog twee dochters Catharina en Coby. Cees zijn hobby ‘’hard werken’ doet hij nog steeds dagelijks in zijn moestuin. Fietsen deden ze graag samen. “Dat lukt helaas niet meer.” Er werd een driewielerfiets geleend via de WMO, maar dat kan helaas niet meer vanwege Cor haar slechte knieën. “Nu een duofiets, want Cees is nogal nieuwsgierig, dan kan hij mooi nog een rondje over Dun Hoek rijden,” lacht zijn vrouw.