Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Gemeente transparant bij informatieavond asielopvang

Door: Redactie Algemeen

ZEVENBERGEN - Inwoners van Zevenbergen konden maandagavond in het gemeentehuis terecht voor meer informatie over de geplande opvang locatie voor 200 asielzoekers aan de Schansdijk. Aanwezig op deze avond: COA, politie, ambtenaren en vrijwilligers van vluchtelingenwerk. Ongeveer 60 inwoners kwamen met hun vragen naar het gemeentehuis. De avond verliep rustig, maar inwoners hadden wel veel vragen. 

De vragen  en de gesprekken in het gemeentehuis waren heel gevarieerd en genuanceerd. Omdat de gemeente zelf heeft besloten om proactief een locatie aan te wijzen vragen mensen zich af waarom er niet gewacht wordt op de spreidingswet, loopt de gemeente niet te ver vooruit? Maar er zijn ook vragen over de locatie: Hoe zit het met de verkeerssituatie op de Schansdijk, kan het niet kleinschaliger want wat doe je al asielzoekers zich misdragen, hoe haal je de rotte appels er uit? 

Voor sommige mensen is het duidelijk: Vluchtelingen komen niet voor de lol naar Nederland. De vrijwilligersorganisatie, die tijdens de eerdere tijdelijke opvang van asielzoekers in de sporthal aanwezig waren, kijken met voldoening terug op die periode, waar zij ‘ een verschil’ hebben kunnen maken om van alles te organiseren. Er wordt nu ook weer een beroep gedaan op vrijwilligers. 

De ‘kansrijke’ asielzoekers die naar Zevenbergen komen zijn de asielzoekers in afwachting van een verblijfsvergunning. Mensen die uit een onveilige omgeving vertrokken zijn. Met deze mensen wordt veel gesleept, zo zijn de asielzoekers die eerst in de Lindonk zaten verhuisd naar Rucphen waar ze ook in december alweer moesten vertrekken

Volgens de gemeente zijn er in elk geval geen onverwachte dingen aan het licht gekomen maandagavond. “We hebben een inloop georganiseerd, zo willen we de dingen die we horen ook verder meenemen in het proces,” zegt een woordvoerder. Als reactie op de plannen kwamen er bij bij de gemeente tot nu toe 19 e-mails binnen, daarvan waren er 7 negatief en melden zich 8 vrijwilligers. Via social media kwamen er meer reacties. Inwoners die op de hoogte willen blijven over de plannen voor asielopvang kunnen dat doen via www.moerdijk.nl/asielopvang. De gemeenteraad neemt waarschijnlijk nog voor de zomer een besluit.