Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Jozefschool viert 100-jarig bestaan: ‘Dit soort dagen ga je je later herinneren’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

NOORDHOEK - De opening van de Sint Jozefschool in 1923 was een hele vooruitgang voor de kinderen uit Noordhoek. Tot die tijd gingen ze te voet naar Klundert of Standdaarbuiten om naar school te gaan. Honderd jaar later bestaat de school nog steeds, de klompen zijn vervangen voor sneakers maar het is nog steeds een levendige school. 

Een grote school zal de Jozefschool nooit worden, maar nu volgen er zo’n 91 kinderen basisonderwijs, daar horen de peuters van het kindercentrum niet bij.  De kinderen vierden vorige week de hele week feest. Met op maandag met een schoolreis naar Drievliet, dinsdag een door de kinderen ingestudeerd circusoptreden en woensdag voor Hemelvaart met een sportdag. Directrice Karin Goverde geniet van de vrolijke kinderen. “Dinsdagmiddag hebben we friet gegeten van het café, we zijn blij dat het nog open is.”

Voor het circusoptreden loop de gymzaal gezellig vol. Natuurlijk met ouders maar ook met opa’s en oma’s. Kinderen staan de trappelen om hun ‘s ochtends ingestudeerde act op te voeren. De allerkleinsten van het kindcentrum beginnen, die gaan één voor één door een hoepel heen. Ergens in het gedrentel zijn twee peuters verdwenen. Onder luid applaus komen die als laatste tevoorschijn uit een grote doos. 

Ook de grotere kinderen laten trots hun kunstjes zien, in een top tempo worden alle acts uitgevoerd. Borden draaien rond op stokjes, menselijke torens worden gebouwd en gelach klinkt uit de zaal als een jongen uit een van de hoogste groepen op een piepklein fietsje rondjes rijdt. Bij het verlaten van midden van de zaal gaan duimen de lucht in: het optreden ging goed! “Dit soort dagen ga je je later herinneren,” zegt Karin. 

Conciërge Anton van Dam werkt al 21 jaar voor de school en weet ook veel van de historie van het gebouw. “De parochie had 50.000 gulden geserveerd voor de bouw van de school en woning hoofdonderwijzer, maar de bouw heeft maar 30.680 gulden gekost,” vertelt Anton. “De Sint Jozefkerk die rond dezelfde tijd werd gebouwd viel wel duurder uit, de aannemer ging failliet.” Toen de school geopend werd konden de 150 kinderen uit Noordhoek voor het eerst in hun eigen dorp naar school. 

Het huidige gebouw is alweer 18 jaar oud maar nog helemaal up-to-date omdat er destijds is gekozen voor een centrale multifunctionele ruimte.  Waar Anton de tekeningen maakte voor het vorige plein, heeft de school sinds vorig jaar een groen schoolplein. “Dat heeft echt een heel andere uitstraling dan het stenen plein,” vertelt hij trots. “Het nodigt veel meer uit om te spelen en het is mooi om te zien dat de kinderen er ook van genieten.” 

Karin is tevreden met het aantal leerlingen dat nu op de school zit. “We zijn blij dat we in deze tijd het vertrouwen van ouders hebben. We hebben veel aanwas in de onderbouw, dat is positief voor de school en voor het dorp.” Maar in de toekomst kijken blijft lastig. “We hopen op een stabiel leerlingenaantal en hopen ook dat ouders de voordelen zien van een kleine school. Met de komst van het kindcentrum vervagen de overgangen. Van 0 tot 13 jaar kun je hier terecht. Ook in de toekomst geven we kinderen een goede basis mee.”