Afbeelding
Foto: Provincie Zeeland

Groen licht voor aanpak Zanddijk en Molendijk bij Yerseke

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - Provinciale Staten van de provincie Zeeland hebben het definitieve ontwerp voor het aanpassen van de Zanddijk en Molendijk tussen Kruiningen en Yerseke vastgesteld. Ook zijn ze akkoord met het bijbehorende uitvoeringsbudget, laat de provincie Zeeland weten. ‘Hiermee staan de lichten op groen om de route tussen de snelweg A58 en Yerseke veiliger te maken en de verkeersdoorstroming te verbeteren’, aldus Zeeland. De kosten van het project raamt de provincie op zo’n 68 miljoen euro.

Op dit moment is de huidige route van en naar Yerseke via Zanddijk en Molendijk niet veilig genoeg, omdat die over een smalle dijk voert. ‘De bestaande weg is smal, bochtig en niet veilig genoeg voor fietsers.’ In 2020 namen Provinciale Staten het besluit voor een nieuwe weg naar Yerseke via de bestaande route, na jarenlang overleg en onderzoek naar alternatieven. Dat plan en het definitieve ontwerp zijn nu goedgekeurd. Gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland is blij met de beslissing. ‘De afgelopen jaren hebben we met veel zorgvuldigheid gewerkt aan het maken van een plan. Na gesprekken met omwonenden, belangenverenigingen, ondernemers en andere belanghebbenden, is het ontwerp verder verbeterd. We gaan nu concreet aan de slag met de uitvoering van het plan.’

Maatregelen

Door onder meer het verbreden en opnieuw inrichten van de Zanddijk en Molendijk, het aanpassen van de rotonde Nishoek, de aanleg van fietstunnels, een spoorviaduct, een nieuwe ontsluitingsweg naar bedrijventerrein Olzendepolder en een vrachtwagenverbod op de Molendijk, ontstaat volgens de provincie een toekomstbestendige en verkeersveilige route tussen de A58 en Yerseke en de bedrijventerreinen. 

Er komt een fietstunnel ter hoogte van de Kamperweg richting treinstation Kruiningen-Yerseke en de Nisseweg op industrieterrein Nishoek. De bestaande aansluiting van de Kamperweg op de Zanddijk wordt vervangen door een aansluiting op de aan te leggen parallelweg.

Met de beslissing van Provinciale Staten gaat het project de voorbereidende fase in. Tijdens deze fase wordt gewerkt aan onder andere de bestemmingsplanprocedure, aanvullende onderzoeken, vergunningaanvragen en grondverwerving. Naar verwachting wordt de weg tussen 2025 en 2027 aangelegd.

‘Het project kost bijna 68 miljoen euro. Provincie Zeeland betaalt het grootste deel van de uitvoering. Daarnaast dragen gemeente Reimerswaal, waterschap Scheldestromen en het Rijk bij.’ De partners hebben afspraken gemaakt over wie wat doet en welk deel voor zijn rekening neemt. ‘Zo past gemeente Reimerswaal de rotonde Wulk-Molendijkseweg en Koringaweg aan.’

Afbeelding