Dorpshuis Apeldoorn in Oostdijk.
Dorpshuis Apeldoorn in Oostdijk. Foto: Britta Janssen

Energiecrisis: Reimerswaal helpt dorpshuizen

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal schiet haar dorpshuizen te hulp nu die zich na de coronacrisis ook met de energiecrisis geconfronteerd zien. “We verstrekken eerder de gemeentelijke subsidie, in afwachting van de regeling van de rijksoverheid”, kondigt wethouder Martien van Overloop aan. “Mochten de dorpshuisbesturen in de problemen komen, dan kunnen ze zich bij ons melden.”

Gewoonlijk keert de gemeente haar subsidie twee keer per jaar uit aan de dorphuizen Apeldoorn in Oostdijk, Luctor et Emergo in Rilland, Kaj Munk in Hansweert, De Meiboom in Krabbendijke, Ons Dorpshuis in Kruiningen en Meerwaarde in Waarde. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan om de volledige jaarsubsidie in januari uit te keren om voor de korte termijn de nood te ledigen, vertelt de wethouder. Daarmee betaalt ze het tweede deel van de subsidie eerder uit dan normaal gesproken, om de dorpshuisbeheerders lucht te geven. “We zitten allemaal te wachten op hoe de regeling gaat luiden en we willen de dorpshuizen laten weten dat we achter ze staan. Zij hebben, net als de voetbalverenigingen, te maken met een verhoging van de energielasten die niet met de verkoop van een kopje koffie terug te verdienen is.” 

Zodra de rijksregeling rond is, kunnen besturen met terugwerkende kracht voor dit jaar een aanvraag in tegemoetkoming in de kosten indienen, legt Van Overloop uit. “Ik denk dat het een riante landelijke regeling wordt. Mocht het niet toereikend zijn, dan kijken we naar de consequenties. We steunen de dorpshuizen met gemeenschapsgeld, maar vanuit onze maatschappelijke taak willen we de dorpshuizen overeind houden.”