Wilco Blaak in het Fruitteeltmuseum in Kapelle.
Wilco Blaak in het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Foto: Jeppe Rottier

Fruitteeltmuseum Kapelle kan temperatuur niet zomaar lager zetten

Door: Jeppe Rottier Algemeen

KAPELLE - Na twee jaar van lockdowns en andere beperkingen is het afgelopen jaar voor de meeste Zeeuwse musea het aantal bezoekers weer gestegen. Maar kort nadat ze weer open konden diende de energiecrisis zich aan, tot grote zorg van veel musea. 

Wilco Blaak, directeur van Stichting Musea de Bevelanden, waar het Fruitteeltmuseum in Kapelle onderdeel van uitmaakt, spreekt over 2022 als een ‘redelijk normaal jaar’. ‘’We hebben in 2022 een grote stijging, rond de tachtig procent, gezien ten opzichte van de jaren ervoor’’, zegt Blaak. ‘’Maar vergelijken we het met 2019, wat wel gezien wordt als het beste jaar ooit voor musea, dan zitten we nog ongeveer dertig procent lager.’’ Hoewel de bezoekersaantallen en de inkomsten daarvan belangrijk zijn, denkt Blaak dat er meer is dan slechts deze cijfers. ‘’We kijken ieder jaar opnieuw waar we naartoe willen en daar binnen is het aantal bezoekers belangrijk, maar het belangrijkste is het openhouden van het museum. Het is namelijk evengoed belangrijk om kennis te behouden en kwijt te kunnen in het museum en goed te kunnen blijven functioneren als expertisecentrum.’’ 

Oude werktuigen

Het museum heeft een vast contract bij de gemeente waardoor de stijging in energieprijzen in 2022 beperkt bleef. ‘’Toch zijn we gaan kijken naar manieren hoe we duurzamer te werk kunnen gaan, omdat deze contracten niet oneindig zijn en de situatie tegen die tijd onzeker is’’, zegt de directeur. ‘’Zo hebben we slimme radiatoren die de temperatuur ’s nachts van 18 naar hoogstens 17 graden aanpassen, maar we blijven toch gebonden aan een vaste temperatuur waarop we het museum moeten houden. Dat heeft te maken met de klimaateisen die nodig zijn voor het goed behouden van de collectie. Velen zullen zich afvragen waarom dat nodig is voor bijvoorbeeld oude werktuigen die ooit in een vochtige schuur stonden van een fruitteler, maar gezien het nu onderdeel is van onze museale collectie zijn dat wettelijke eisen waaraan we moeten voldoen.’’ Van de energiecrisis merkt het Fruitteeltmuseum op dit moment dus nog weinig. ‘’Maar als de prijzen in de toekomst nog eens stijgen, zoals ze dat vorig jaar deden, zou het zomaar een kopzorg kunnen worden’’, zegt Blaak.