Koningin Juliana bezoekt Oostdijk na de Watersnoodramp.
Koningin Juliana bezoekt Oostdijk na de Watersnoodramp. Foto: Collectie 'Boven Water'/I.M. van Loo

Reimerswaal staat vandaag in het teken van herdenken

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - In de gemeente Reimerswaal vinden vandaag, woensdag 1 februari, herdenkingsplechtigheden voor de Watersnoodramp van 1953 plaats in Kruiningen, Oostdijk en Rilland. 

De bijeenkomsten in Rilland en Oostdijk hebben vooral een lokaal karakter. De plechtigheid woensdagavond in de Johanneskerk in Kruiningen heeft een functie voor de hele gemeente. Iedereen is welkom. In de Johanneskerk worden vanaf 19.00 uur de slachtoffers herdacht die bij de Watersnoodramp om het leven kwamen. Op het programma staat een toespraak van burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal, een vraaggesprek met kinderburgemeester Loïs van de gemeente Reimerswaal, een ooggetuigenverslag en samenzang. Ook worden er dia’s en foto’s vertoond en klinkt er muziek van een samengesteld muziekkorps uit Reimerswaal. Leerlingen van de basisscholen in Kruiningen en Oostdijk noemen de namen van de 77 slachtoffers die in Reimerswaal vielen. Aansluitend leggen aanwezigen kransen en bloemen bij het monument in de tuin van de Johanneskerk.

Online volgen 

De bijeenkomst in Kruiningen is via een livestream te volgen op www.kerkomroep.nl.

Oostdijk

De herdenking in Oostdijk begint woensdag om 11.00 uur in dorpshuis Apeldoorn, dat geschonken is na de Ramp door de gemeente Apeldoorn. De burgemeester van Apeldoorn is ook aanwezig bij de bijeenkomst. Verder zijn hier onder meer burgemeester José van Egmond en gedeputeerde Jo-Annes de Bat, afkomstig uit Oostdijk, aanwezig. De leerlingen van plaatselijke basisschool de Bornput hebben meegewerkt aan een expositie over de Watersnoodramp en er is een foto-expositie te zien in het dorpshuis.

Op 3 februari is er vanaf 19.30 uur een gratis toegankelijke bijeenkomst in het dorpshuis over de Ramp waarbij een film getoond wordt en Rinus Sinke vertelt over Oostdijk in 1953. Ook is er muziek en een bijdrage van de Bornput.

Rilland

In het dorpshuis in Rilland begint woensdag de herdenking om 10.15 uur. Hierbij zijn onder meer leerlingen van alle basisscholen in Rilland aanwezig. Op het programma staat verder onder meer een ooggetuigeverslag van de zoon van de verdronken burgemeester van Rilland Bath, Marien de Goffau. Ook ooggetuige Jasper Goedbloed houdt een voordracht en de namen van de slachtoffers uit Rilland Bath klinken. De Reimerswaalse wethouder Martien van Overloop legt een krans bij het monument van de verdronken burgemeester De Goffau en op de algemene begraafplaats. Rond 12.00 uur is het programma ten einde.

Van hoeve Mesu in Oostdijk bleef weinig over na de watersnood. Op de achtergrond de spoorlijn.
Waarde in het water.