Afbeelding
Foto: Jeppe Rottier

YERSEKE - De wereldkeuken is onderdeel van de indicatieloze dagbesteding van zorgorganisatie Ter Weel. Iedereen kan er zonder zorgindicatie aan meedoen zodat ze, wanneer ze willen, terecht kunnen voor een leuke activiteit.


Sinds 2019 biedt de indicatieloze dagbesteding bij Ter Weel inwoners van de gemeente Reimerswaal de mogelijkheid om zonder een Wmo-indicatie (Wet maatschappelijke ondersteuning) te mee te doen in de maatschappij. Deze toegankelijke aanpak vermindert de administratieve lasten en maakt het makkelijker voor mensen om mee te doen. Mirjam Vreeke van Ter Weel legt uit: "Het is gericht op met name ouderen die behoefte hebben aan sociale contacten, structuur in hun dagelijkse leven of te maken hebben met beginnende dementie. Voor de een is het een leuk uitje om de week te breken en voor de ander is het fijn om af en toe een bakje koffie te kunnen doen.” De deelnemers komen uit onder andere Krabbendijke, Kruiningen, Yerseke en Rilland, waardoor nieuwe ontmoetingen ontstaan. Een van de activiteiten is de wereldkeuken, waarbij ze gerechten uit verschillende culturen kunnen proeven en bovenal gezamenlijk kunnen eten. "We proberen altijd iemand uit het desbetreffende land in de keuken te hebben. Eerder hebben we al eens een Marokkaanse lunch gehad en ook de Sri Lankaanse keuken heeft al eens op het menu gestaan'', vertelt Vreeke. ‘'Mensen vinden het leuk om eten uit andere culturen te leren kennen en tevens speelt de gezamenlijkheid van het eten een grote rol.”

Indrukwekkend

Betsie Coremans uit Rilland maakt graag gebruik van dagbesteding. ‘'We doen regelmatig uitjes naar verschillende plekken, zo zijn we laatst naar Lillo geweest en daarnaast doen we zo nu en dan bloemschikken of een sjoel-competitie.'' Deze editie van de wereldkeuken maakte veel indruk bij Coremans. ‘'Het was heel indrukwekkend om de Oekraïense kinderen te zien zingen, als je bedenkt welke verhalen ze hebben en waarom ze hier zijn'', vertelt ze. ‘'Het eten was wel even wat anders dan de Hollandse kost, maar wel erg lekker.''[n]