Afbeelding
Foto: Ørsted

Ørsted ontvangt subsidie voor waterstofproject in Zeeland

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN-OOST - Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft subsidie toegekend aan Ørsted voor de ontwikkeling van een waterstofproject in het Zeeuwse havengebied van North Sea Ports. 

Het gaat om een IPCEI-subsidie, laat Ørsted weten. IPCEI is een door de Europese Unie (EU) geleid proces waarbij ‘belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang’ worden geselecteerd die de lidstaten mogen steunen.

‘Met een capaciteit van 100MW kan dit grootschalige project een belangrijke rol spelen in de realisatie van de Nederlandse ambities op het gebied van hernieuwbare waterstof’, aldus Ørsted. ‘Het doel van het project is fossiele waterstof vervangen door hernieuwbare waterstof die via elektrolyse met hernieuwbare energie wordt geproduceerd.’ Het is de bedoeling dat kunstmestproducent Yara in Sluiskil afnemer wordt van een belangrijk deel van de hernieuwbare waterstof voor de productie van groene ammoniak, onder meer bestemd voor de productie van groene meststoffen.

‘Goed nieuws voor Zeeland’

Europa heeft volgens Oliva Breese van Ørsted ‘dringend behoefte aan nieuwe groene oplossingen om klimaatverandering te bestrijden en regionale energieonafhankelijkheid veilig te stellen’.

Steven Engels, hoofd van Ørsted P2X in de Benelux, noemt de toekenning van de subsidie een belangrijke stap in de realisatie van dit project. ‘Dit is goed nieuws voor Zeeland, voor onze waterstofambities en voor de groene energietransitie. 

Nederland is een strategische markt voor Ørsted. Het bedrijf exploiteert het Borssele 1&2 offshore windpark voor de kust van Zeeland. Ørsted is ook betrokken bij het grensoverschrijdende Power-to-X-project SeaH2Land, waarbij de Nederlandse offshore windbronnen benut worden om groene waterstof te produceren voor een mogelijk grensoverschrijdend waterstofnetwerk in zowel Nederland als België.