De lopers passeren onderlangs de Oostwal.
De lopers passeren onderlangs de Oostwal. Foto: Martijn Lavooij

Goese Wallenloop jubileert met maar liefst 60e editie

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - De Goese Wallenloop jubileert. Deze klassieker onder de Zeeuwse wegwedstrijden staat op zaterdag 7 januari voor de 60e keer op het programma.

‘Opnieuw zullen atleten van heinde en verre hun krachten meten op de Oostsingel en Oostwal in Goes’, laat de organisatie van de Goese Wallenloop, atletiekvereniging AV’56 in Goes, weten. ‘Honderden hardlopers uit Nederland en België proberen in hun (veelal) eerste wedstrijd van het nieuwe jaar een goede prestatie neer te zetten, als opmaat naar de rest van het jaar. De Wallenloop is ook een trefpunt voor sporters en supporters om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. De AV’56-zustervereniging Atletiek Duffel uit België komt doorgaans ook met een bus vol atleten naar Goes.’

De volwassenen lopen 7,56 kilometer (zes rondjes) rond de Oostvest. De jeugd loopt kortere afstanden. De jongsten beginnen om 13.00 uur, de volwassenen om 14.30 uur. De Goese Wallenloop staat niet uitsluitend open voor wedstrijdlopers of leden van een vereniging. Ook trimmers en recreanten mogen inschrijven. 

Historisch

Er wordt geen speciale aandacht besteed aan het jubileum, aldus de organisatie. Het parcours is, zoals altijd, uitgezet rondom de oostelijke stadsvest. ‘Dit historische tracé maakt altijd veel indruk op de lopers, vooral vanwege zijn monumentale schoonheid. Aanwonenden werken al jaren graag mee door auto’s elders te parkeren en hun trouwe viervoeters binnen te houden of in ieder geval aan de lijn te laten lopen.’ De start- en finishstreep ligt in de Voorstad, niet ver van café Baarends. In die horecagelegenheid is ook het wedstrijdsecretariaat gevestigd. Traditioneel wordt er na afloop warme chocomelk met rum geserveerd.

Inschrijving voor de Wallenloop 2023 moet vóór woensdag 4 januari 24.00 uur geschieden via www.av56.nl/wedstrijd/wallenloop. AV’56-leden kunnen kosteloos inschrijven via wallenloop@av56.nl. De uitslagen zijn live te volgen via https://my.raceresult.com/226902.