Politiechef Joost Manusama, voorzitter Harald Bergmann van het districtscollege Zeeland en gebiedsofficier Gerda Oosterveld van het Openbaar Ministerie (vlnr).
Politiechef Joost Manusama, voorzitter Harald Bergmann van het districtscollege Zeeland en gebiedsofficier Gerda Oosterveld van het Openbaar Ministerie (vlnr). Foto: Marielja ten Bruggencate

Politie tevreden over verloop jaarwisseling

GOES - Na twee jaarwisselingen waarbij extra regels van kracht waren, was het afwachten hoe het feest dit weekeinde zou verlopen. Politie en gemeenten hebben er in de aanloop naar 31 december veel aan gedaan om oud en nieuw voor iedereen een feest te laten zijn. De politie spreekt over een normaal verlopen jaarwisseling met enkele incidenten.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Ook deze keer heeft de Zeeuwse politie groots ingezet op het opsporen van illegaal vuurwerk. Enkele grote partijen zijn in beslag genomen. Tevens is er veel geïnvesteerd in het contact met lokale ondernemers, verenigingen en andere partijen die wilden bijdragen aan een goede jaarwisseling. Dit is een beproefde werkwijze die ieder jaar weer zijn vruchten afwerpt. Door vooraf met dorpen en wijken te praten over de invulling van de jaarwisseling, kan er veel overlast voorkomen worden. In Arnemuiden, een dorp waar het vaak onrustig is, werd dit jaar een groot feest gegeven in een feesttent. "De dorpsbewoners hebben hun eigen feest organiseert. Ze hebben zelf verantwoordelijkheid genomen en het is dan ook een mooi feest geworden,” zegt Harald Bergmann, voorzitter van het district college Zeeland en tevens burgemeester van Middelburg en Arnemuiden.

Ruit vernield
Dat neemt niet weg dat er ook dit jaar incidenten waren waarbij politie-inzet nodig was. In Krabbendijke was de inzet van zo'n twintig leden van de Mobiele Eenheid (ME) noodzakelijk. "Om 3.00 uur werd de sfeer onrustig”, vertelt politiechef Joost Manusama. "Jongeren schoten vuurwerk naar mensen. Dat is heel gevaarlijk en reden voor de politie om in te grijpen. Ondanks de waarschuwingen werd er niet geluisterd en kwam de ME in actie om de groep van 125 mensen uit elkaar te drijven.” De agenten hoefden volgens Manusama niet met harde hand op te treden.
In Goes is zaterdag omstreeks 23.00 uur een voorruit van een woning in de omgeving van de Lodewijkstraat - Graaf Aldolfstraat vernield. 'Wij zijn dringend op zoek naar getuigen!', laat de politie weten.

'Minder vandalisme'
De brandweer is in de gemeenten Goes en Noord-Beveland deze jaarwisseling vaker uitgerukt dan bij de vorige. In Goes was het nu drie keer, tegen twee keer vorig jaar. In Noord-Beveland hoefde de brandweer vorig jaar niet uit te rukken, maar deze keer twee maal. In de gemeente Borsele was het dit keer rustiger dan bij de vorige jaarwisseling. Toen kwamen de brandweerlieden zeven keer in actie en afgelopen weekeinde vier keer.
Over het geheel genomen is de politie tevreden over het verloop van de jaarwisseling. Het verbod op knalvuurwerk kan hierbij een rol spelen. "Er was minder vandalisme,” zegt Bergmann. "Het knalvuurwerk werd vaak gebruikt om dingen kapot te maken en dat is, mede door het verbod, dit jaar minder geweest.” Desondanks blijft vuurwerk gevaarlijk. "De vuurwerktraditie is door de coronamaatregelen en verandering in wetgeving in de afgelopen jaren anders geweest dan voorheen,” zegt Manusama. "Ik wil mensen er dan ook op wijzen dat tradities anders vormgegeven kunnen worden. Laten we als samenleving eens nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden dan met vuurwerk waar ieder jaar weer slachtoffers door vallen.”[n]