Het koor COV Goes.
Het koor COV Goes. Foto: COV Goes

‘Een concert door Zeeuwen voor Zeeuwen’

GOES – Voor het eerst in de geschiedenis gaan de klassieke koren COV Goes en COV Te Deum Laudamus uit Kapelle gezamenlijk een concert geven. Het concert, met de titel ‘Voor de Koorleider’, vindt plaats op zaterdag 18 februari in de Sint Jacobskerk in Vlissingen en is bedoeld voor iedereen die van muziek houdt.

Volgens Riet Wisse, koorlid en oud-voorzitter van COV Te Deum Laudamus, is het bijzondere van het concert dat, door het samenvoegen van de koren, grotere werken ten gehore gebracht kunnen worden. “We zingen met zo’n negentig mensen. De koren zingen een stuk apart en zullen samen drie stukken zingen, waaronder psalm 100 van Schütz. Dit is dubbeltonige compositie waarbij de koren elkaar afwisselen. Ik vind het heel spannend, omdat we nog niet eerder samengewerkt hebben, maar ik denk dat het een heel mooie en bijzondere uitvoering wordt.”


Zeeuwen
Het idee voor het gezamenlijke concert kwam nadat door corona een aantal leden van de koren stopte. "En nog steeds merken we dat mensen stoppen, omdat ze niet in grote groepen durven samenkomen of, omdat ze aanhoudende klachten hebben”, vertelt Riet. "Het idee om onze krachten te bundelen kwam van Aleida Post, dirigent van beide koren. We willen met het concert mensen enthousiasmeren voor klassieke muziek en nieuwe koorleden aantrekken. Bijzonder aan het concert in de Sint Jacobskerk is dat het echt een concert is voor Zeeuwen door Zeeuwen. Er worden wel vaker voorstellingen van oratoriumverenigingen gegeven, maar die komen dan van buiten Zeeland. We willen juist dat de uitvoeringen van de Zeeuwse verenigingen op de culturele agenda blijven staan!”

Energie
COV Te Deum Laudamus heeft in tegenstelling tot COV Goes, dat ruim honderd jaar bestaat, een nog niet zo'n hele lange staat van dienst, maar telt volgens Riet wel meer jongvolwassenen. "Daar zijn we heel blij mee, maar het vinden van nieuwe aanwas blijft moeilijk. Het zou mooi zijn als we weer rond de zeventig leden zouden hebben, zoals zes jaar geleden. Om leden te werven gaan we het Weihnachtsoratorium van Bach doen en we verwachten dat daar veel projectleden op af gaan komen, omdat dit veel mensen aanspreekt. Voor mij betekent het zingen in het koor heel veel. Het geeft zo verschrikkelijk veel energie. Het is ontzettend leuk om samen een stuk in te studeren én om tijdens een concert de hoge betrokkenheid vanuit alle lagen van de bevolking te ervaren. We hopen dat het concert in de Sint Jacobskerk op 18 februari ook veel belangstellenden trekt.” Kaarten zijn te bestellen via:
www.tedeumlaudamus.nl.[n]