Afbeelding

Boudewijn de Wittestraat

Een ansichtkaart van de Boudewijn de Wittestraat uit 1904. Het is een straat in Goes, maar waar precies? Is er van deze gebouwen nog iets terug te vinden? En bestaat de straat nog?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Dezer dagen verschijnt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties staan over twee weken in deze rubriek. Onder de reageerders wordt een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Adrie Sonke.

Vorige foto
De vorige foto was een hele smalle straat in Goes, de Zusterstraat. Toen stonden er, grenzend aan de rooms-katholieke kerk, nog woningen en bedrijven. Die zijn in 1968 gesloopt, waardoor de kerk vrij kwam te staan en de straat een stuk breder werd. Volgens dagblad De Stem van 12 juli 1968 had de Zusterstaat het smalste trottoir van Nederland, op sommige plaatsen zelfs maar vijftien centimeter. De PZC schreef een paar maanden later dat de trottoirs aan beide zijden maar liefst ruim twee en drie meter zouden worden. Paul den Boer denkt dat de foto omstreeks 1950 is genomen. Hij is in de geschiedenis gedoken van het weeshuis en het Manhuis, voormalige kloostergebouwen van de zwarte zusters en nu een boutiquehotel. Peter van den Dries schrijft dat hij al heel lang weg is uit Goes, maar dat hij zich nog een bakker met een leuke naam in die straat herinnert. Hij bedoelt vast bakkertje Bak, de bijnaam van bakker J.C. de Back, die tot 1964 een klein winkeltje had dat tegen de kerk was gebouwd en in dat jaar is gesloopt.[n]