Maatje worden
Maatje worden Foto: humanitas

Maatjes-LVB geeft steun aan mensen met beperking

GOES - Ieder mens heeft behoefte aan contact met anderen. Maar sommigen kost het meer moeite om zelf die contacten te vinden of te leggen en te onderhouden, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking. Maatjes-LVB van Humanitas Zeeland, wil daar bij helpen.


Maatjes-LVB zoekt voor een deelnemer, een met zorg gekozen vrijwilliger/maatje. Maatjes-LVB brengt mensen met een licht verstandelijke beperking in contact met een vrijwilliger om samen wat gezelligs te ondernemen. 

Belangrijk daarbij is, dat: De vrijwilliger en de aanvrager iets gemeenschappelijks hebben zoals een interesse of hobby waarover jullie samen kunnen praten of iets mee gaan doen; Er zoveel mogelijk samen ondernemen wordt, op basis van gelijkwaardigheid. Je bent als vrijwilliger geen hulpverlener; De vrijwilliger en de deelnemer nemen de tijd om samen het maatjescontact op te bouwen. 

Wie kunnen we helpen! De deelnemers aan Maatjes-LVB, zijn mensen met een lichte verstandelijke beperking. Maatjes-LVB richt zich op volwassenen die niet of onvoldoende in staat zijn om zelf sociale contacten te vinden. Veel van hen wonen zelfstandig en zijn daardoor een groot deel van hun tijd alleen en op zichzelf aangewezen. Door hun beperking komen ze in een isolement terecht en voelen zich eenzaam. Samen met de individuele begeleiders van de zorginstellingen, of in overleg met hun familie, melden zij zich aan voor Maatjes-LVB. Erop uit gaan en het dagelijkse ritme doorbreken is best moeilijk. Vaak lukt dit met een beetje hulp van een vrijwilliger wel.

Wie zoeken we? Wij zoeken mensen met een groot hart die het leuk vinden om samen ongeveer één keer per twee weken iets te gaan doen met iemand met een licht verstandelijke beperking. Dat kan heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld samen koffie drinken, naar de stad, terrasje pakken, voetbal kijken, naar de film, muziek luisteren, een spelletje doen, fietsen of wandelen. Maatjes-LVB van Humanitas Zeeland is momenteel actief op de Bevelanden, Walcheren en Schouwen-Duiveland.

Interesse om een maatje te worden? Ben of ken jij iemand met een groot hart en die graag iets doet voor en met een ander? Meld je aan door gebruik te maken van de aanmeldknop op deze website van Humanitas Zeeland-Maatjes-LVB, Een vrijwilliger van het maatjescoördinatieteam neemt zo snel mogelijk contact met je op. 

Wordt vrijwilliger bij Maatjes-LVB.[n]