Het Marconigebied wordt heringericht wanneer het nieuwe deel Ringbaan-West klaar is.
Het Marconigebied wordt heringericht wanneer het nieuwe deel Ringbaan-West klaar is. Foto: Britta Janssen

Nieuw stuk Ringbaan-West in Goes moet Marconigebied veiliger maken

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Het Goese college van burgemeester en wethouders wil 2.830.000 euro beschikbaar stellen voor de voltooiing van de Ringbaan-West in Goes. Dan komt er langs het spoor een nieuw stuk weg bij, tussen het Kompasplein en Voltaplein, parallel aan de Edisonstraat. De gemeenteraad moet deze investering nog goedkeuren. Stemt ze in, dan verlicht deze nieuwe doorgaande route de verkeersdruk in de Marconistraat en wordt die veiliger, legt wethouder Joan Veldhuizen donderdag uit. “We willen daarna het Marconigebied herinrichten en meer ruimte bieden aan winkelen en parkeren.”

De benodigde grond voor de aanleg van het nieuwe deel Ringbaan-West is van de Nederlandse Spoorwegen en spoorwegbeheerder ProRail. Die partijen staan volgens de wethouder positief tegenover verkoop. Als ook de gemeenteraad instemt met het plan, kan de nieuwe Ringbaan in 2025 klaar zijn voor gebruik. “Voor de weg kan worden aangelegd moet de spoorwegbeheerder onder meer een grote elektriciteitskabel verleggen die nu op de plek van de toekomstige rijbaan ligt. Hiervoor worden afspraken met ProRail gemaakt.” 

Veiligheid

Met de aanleg van de nieuwe weg verbetert volgens de wethouder de verkeersveiligheid op de rotonde Kompasplein flink, omdat er in de nieuwe doorgaande route geen fietsoversteekplaats meer zit.

Tijdelijke parkeerplaats 

Het college wil daarnaast ruim 332.000 euro uittrekken voor de aanleg van een tijdelijke parkeerplaats op de voormalige Renault-kavel tussen de oude melkfabriek (foto, rechts) en supermarkt Lidl. Ook hiervoor moet de gemeenteraad nog groen licht geven. “Deze 130 extra parkeerplaatsen komen in de plaats van de parkeerruimte die wegvalt bij supermarkt Jumbo door de aanleg van de weg en de parkeerplekken die tijdelijk verdwijnen tijdens de herinrichting van het Marconigebied.” 

Herinrichting

Het is al jaren een wens om het Marconigebied te vernieuwen en verfraaien voor zowel de ondernemers als bezoekers. “Na een uitgebreid participatietraject is in 2021 afgesproken dat de gemeente samen met de ondernemers en vastgoedeigenaren gaat werken aan een aantrekkelijke uitstraling, betere bereikbaarheid en verkeersveiligheid, een passend en toekomstbestendig winkelaanbod en duurzaamheid en klimaat.” De gemeente maakt hiervoor een plan dat met de eigenaren en gebruikers van de meubelboulevard wordt besproken. Om dit project voor te bereiden vragen b&w de gemeenteraad 234.000 euro beschikbaar te stellen. 

De gemeenteraad bespreekt deze plannen in februari en besluit er in maart over.

Een voorlopig ontwerp van de aanleg van het nieuwe deel Ringbaan-West langs het spoor.