Afbeelding
Foto: Jessica Rovers

‘We moesten onze boterham ondersteboven eten!’

GOES - Op het schoolplein van OBS De Zuidwesthoek en HBC De Wereldwijzer is een vijftien meter lang raketvoertuig, compleet met lichten en rook én voorzien van de nieuwste 4D Reality technologie, geland. KCE Oosterschelderegio heeft er voor gezorgd dat de leerlingen van de scholen uit Goes-Zuid als eerste in Zeeland mee konden doen aan dit educatieprogramma dat gebaseerd is op de missietraining van een echte astronaut.

DOOR JESSICA ROVERS

In de klas werden de leerlingen in een paar lessen als bemanning voorbereid op hun ruimtereis. Lea Schier en Fien Paelinck van HBC De Wereldwijzer vonden het spannend, maar vooral ontzettend cool om mee te maken. "We kregen een boekje met allemaal opdrachten en oefeningen. We moesten ondersteboven een boterham eten en met wanten aan een raket bouwen met Kapla. Ook hebben we van tafels en stoelen een cabine nagemaakt. Op een ruimtereis mag je maar een paar honderd gram aan persoonlijke spullen meenemen, dus hadden we het in de klas over wat iedereen zou meenemen. Sommige kinderen wilden hun telefoon meenemen of hun lievelingsknuffel”.
Niet alleen de leerlingen waren erg onder de indruk van hun ruimtereis ook wethouder Joan Veldhuizen was er even stil van. "Het was echt prachtig om de aarde vanuit de ruimte te zien. En we zijn op de maan geweest wat heel bijzonder is, zeker als je gewend bent om juist altijd van de aarde naar de maan te kijken. Ik vond het heel mooi dat André Kuipers, die ons tijdens de reis begeleide, zei dat we allemaal astronauten zijn van planeet aarde. Je beseft ineens hoe klein we eigenlijk zijn. Doordat je visie letterlijk wordt uitgezoomd krijg je inzicht in wat er allemaal gaande is op de wereld en hoe kwetsbaar deze is. Ik geloof heel erg in het combineren van cultuur met leren en vind het heel mooi hoe met dit project kinderen ervaren én bewust worden gemaakt van het feit dat we goed voor onze planeet moeten zorgen”.
Voor Talitha van de Stolpe, adviseur bij KCE Oosterschelderegio, was dit precies de reden om het Spacebuzz-programma naar Zeeland te halen. "Dit project verbindt cultuureducatie aan natuur en techniek en zet dit in om vanuit verwondering de wereld in een breder perspectief te plaatsen. Kinderen zien de wereld op een heel andere manier en ineens is er zo veel meer mogelijk. Anders kijken naar je eigen omgeving zet aan tot creatief denken. Net als bij het kijken naar kunst, leren zij dat er verschillende manieren zijn om naar iets te kijken. In het Spacebuzz-programma komt alles samen: kijken, beleven en verwonderen. Dat maakt dit project zowel uniek als ontzettend waardevol”.[n]