Afbeelding
Foto: -

Zeeland luidt 50 jaar
MonumentenwachtNL in

GOES - Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Monumentenwacht is gestart met inspecteren, adviseren en herstellen van ons Nederlands erfgoed. Ter ere van dit jubileum organiseert MonumentenwachtNL een spectaculaire persaftrap in alle 12 provinciën. 


Op donderdag 23 februari 2023, om klokslag 10 uur 's ochtends, onthullen monumentenwachters indrukwekkende geveldoeken aan markante, monumentale gebouwen. Dit gebeurt in sommige gevallen zelfs abseilend, vanaf grote hoogte. Erfgoed Zeeland organiseert deze spectaculaire aftrap aan de Grote Markt in Goes, in het bijzijn van cultuurgedeputeerde Anita Pijpelink en cultuurwethouder Martijn Vermeulen van Goes. 


Opening monumentenjaar

Op 23 februari openen Anita Pijpelink en Martijn Vermeulen het nieuwe monumentenjaar samen met de Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland. Deze rolt om precies 10.00 uur een grote banner uit vanaf het oude monumentale Stadhuis aan de Grote Markt in Goes.Voor die locatie is niet zomaar gekozen. In 1976 kreeg Zeeland haar eigen provinciale Monumentenwacht, het eerste pand dat geïnspecteerd werd was Grote Markt 74.

De Monumentenwacht staat na 50 jaar niet stil: er komen nieuwe monumenten, abonnees en nieuwe inspectie-instrumenten bij. Denk aan het inzetten van drones, warmtebeeldcamera's en endoscopen. Bovendien inspecteert de Monumentenwacht sinds een aantal jaar niet alleen historische gebouwen, maar ook ander cultureel erfgoed zoals archeologische en groene monumenten. De basis blijft hetzelfde: monumenteneigenaren ondersteunen bij de duurzame instandhouding van ons cultureel erfgoed, ook voor toekomstige generaties.[n]