Afbeelding
Foto: Rob Bitter

Een school

Een foto van een schoolgebouw in Goes in 1961. Het is een gebouw dat nog steeds bestaat. Maar welke school en waar is dat? En wie is die dame in het zwart gekleed? Wie kent haar en weet iets meer over haar rol te vertellen?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen zal dit artikel ook op de facebookpagina van de Heemkundige Kring worden gepubliceerd. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties zullen over twee weken in deze rubriek worden geplaatst. Onder de reageerders zal een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije worden verloot. De winnaar is deze keer Mart Gijzel.


Vorige foto
De vorige foto was van de kade in 1912 in Goes. De meeste lezers hadden dit herkend als de J.A. van der Goeskade, genoemd naar Joannes Antonides van der Goes (1647-1684). Hij was dichter en toneelschrijver, geboren in Goes. Zijn geboortestad bleef hij trouw en noemde zich daarom Van der Goes. De negentiende eeuwse dichter Bilderdijk noemde hem een van de grootste dichters uit de zeventiende eeuw. Een tijdgenoot van Vondel. Op de foto was ook het ‘Huis Hoope’ te zien. Een rijksmonument dat nog steeds bestaat. Vermoedelijk was dit het kantoor van de Noordse Compagnie uit 1650. Van 1863 tot 1939 was het de brugwachterswoning. Gerrit Rooze ziet op de foto de achterzijde van een stoomschip. Volgens hem is dit vermoedelijk van Rederij J.A. v.d. Schuyt. Ook is de ‘klapbanke’ te zien waarop de havenarbeiders op werk zaten te wachten. Hij schrijft dat dit gebied ‘Tussen de twee poorten’ werd genoemd.[n]