Een eerdere opspuiting van het strandje van Baarland.
Een eerdere opspuiting van het strandje van Baarland. Archieffoto: Bennie Krajenbrink

Strandje Baarland kan er straks weer vier jaar tegenaan

Door: Britta Janssen Algemeen

BAARLAND - Het strandje van Baarland krijgt er volgende maand 20.000 kubieke meter zand uit de Westerschelde bij. Dan is er weer genoeg zand om de komende vier jaar te kunnen recreëren op het strandje, laat de gemeente Borsele weten.

Sinds jaren werken Comfortcamping Scheldeoord en de gemeente Borsele samen aan het herstel en onderhoud van het strandje van Baarland. ‘Sinds 1965 was er al sprake van een gemeentelijk recreatiestrand, maar door bijvoorbeeld slibstortingen en de dijkverzwaring in 1988 waren het strandje en haar recreatiefunctie verloren gegaan’, aldus de gemeente.

In 2006 is het strand voor het eerst in ere hersteld door een zandopspuiting van ruim 20.000 kubieke meter. ‘Omdat de Vlaamse overheid de vaargeul van de Westerschelde onderhoudt, zag Rijkswaterstaat de kans om tegen de laagst maatschappelijke kosten het strandje op te spuiten. In plaats van het gebaggerde zand af te zetten buiten de vaargeul van de Westerschelde, deden de partijen de toezegging om enkel tegen de meerkosten het zand door de rainbow-techniek op te spuiten. Dat opspuiten gaat met een snelheid van 60 kubieke meter per minuut.’

Stroming en storm

Sindsdien krijgt het strandje iedere vier jaar nieuw zand. Dat is noodzakelijk, omdat zand wegspoelt door de stroming en het stormseizoen. De Borselse wethouder Arno Witkam vertelde onlangs dat uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid PFAS in het zand uit de Westerschelde minimaal is. “Dat betekent dat het gebruikt kan worden voor de opspuiting. En het water is ook veilig om in te zwemmen.” 

Het strandje is vanaf maandag 6 maart niet meer toegankelijk voor publiek in verband met de voorbereidende werkzaamheden. Tijdens het opspuiten is het strand gesloten voor publiek in verband met gevaar van drijfzand. Vanaf de Zeedijk zijn de werkzaamheden wel te bekijken. Het werk is naar verwachting eind maart klaar.