Afbeelding
Foto: Voor wie is de HAP?

Huisartsenpost echt alleen voor spoed

GOES - Mensen benaderen vaak onnodig de huisartsenspoedposten (HAP) in Zeeland. Dat zorgt voor grote druk op deze posten. Dat moet veranderen vindt ZHCo-PeriScaldes, de organisatie die de HAP faciliteert op Walcheren, de Bevelanden en Schouwen-Duiveland. Met een kleurrijke campagne wil zij bewustwording creëren dat de HAP echt alleen voor spoedgevallen binnen de huisartsenzorg bedoeld is.

Al 20 jaar huisartsenspoedposten 

Huisartsen in Zeeland werken samen om spoedzorg mogelijk te maken in de avond-, nacht- en weekenduren, wanneer de huisartsenpraktijk gesloten is. ZHCo-PeriScaldes faciliteert hiervoor drie huisartsenspoedposten (HAP): HAP Walcheren (Middelburg), HAP Bevelanden (Goes) en HAP Schouwen-Duiveland (Zierikzee).

De organisatie is er trots op dat deze samenwerking dit jaar al 20 jaar goed verloopt. Het vergt nauwe samenwerking van de huisartsen, veel planning en een grote groep ondersteunend personeel om ervoor te zorgen dat iedereen altijd terecht kan voor spoedzorg.


Onnodig druk 

Maar het is druk op de spoedposten, drukker dan het hoeft te zijn. Veel mensen zonder spoed, komen toch terecht bij de HAP. Deze druk vormt een bedreiging voor het verlenen van kwalitatief goede zorg en kan zorgen voor langere wachttijden voor patiënten. Als het personeel druk is met onnodige telefoontjes, dan leidt dat de aandacht af van de echte spoedgevallen.

“Dat de HAP er is voor spoedzorg, dat is niet bij iedereen duidelijk. Het is belangrijk te benadrukken dat de huisartsenspoedpost er alleen is voor acute huisartsgeneeskundige zorg tijdens avond-, nacht- en weekenduren, de zorg die niet kan wachten tot de eigen huisarts weer beschikbaar is”, zegt Nicole le Duc, manager huisartsenposten bij ZHCo-PeriScaldes.

De organisatie steekt ook hand in eigen boezem: “Een bezoek aan de huisartsenspoedpost voelt voor mensen kennelijk laagdrempelig. Dat is deels goed, maar als men niet weet dat het alleen voor spoed is, is de drempel misschien te laag.”


HAP: 'Alleen
als het
SPOEDserieus is'


Voor wie is de HAP? 

Alleen als het SPOEDserieus is! ZHCo-PeriScaldes wil nu middels een campagne duidelijk maken, dat de HAP echt alleen voor spoedgevallen is, “Alleen als het SPOEDserieus is!”.

Door middel van cartoons met een vriendelijke knipoog worden veel voorkomende situaties op humoristische wijze neergezet. Zo wil een man met serieus letsel trots naar de HAP, omdat hij weet dat hij alle reden heeft om juist daar om hulp te vragen. Maar er hangt ook een wanhopige, kersverse moeder met krijsende baby aan de lijn. Heeft zij echt de HAP nodig? Zes maanden lang zal er elke maand een nieuwe cartoon verschijnen.

“De redenen waarom mensen onnodig bij de HAP terecht komen, zijn heel verschillend, van gemak tot onbegrip, en we hopen met de verschillende cartoons de diversiteit van het probleem in beeld te brengen. Iedereen kan deze getekende situaties begrijpen en per boodschap spreken we hopelijk de juiste mensen aan en worden zij zich bewust van hun eigen gedrag.”[n]