Afbeelding

Burgemeestertradities

Ik denk dat elke gemeente ze wel heeft, ik noem het maar even burgemeestertradities. Sommige tradities in de gemeente Borsele zijn er al heel lang en gaan van burgemeester op burgemeester. Bijvoorbeeld het jaarlijkse feestje met jubilerende echtparen. Andere tradities zijn ontstaan in de afgelopen zes jaar, zoals de zomerstage. Waarbij ik een aantal dagen ‘stageloop’ bij bedrijven in onze gemeente. Weer een ander gebruik dat ik heb overgenomen van mijn voorganger heeft alles te maken met de verkiezingen op 15 maart.

Om die traditie te begrijpen neem ik jullie even mee naar de verkiezingsdag. Op die dag zijn er op zeventien locaties in onze gemeente stembureaus ingericht. Inwoners en medewerkers van de gemeente zetten zich op die dag in om het stemmen soepel te laten verlopen.

Samen met de medewerker die verantwoordelijk is voor de verkiezingen doe ik die dag een rondje langs de stembureaus. We brengen ze alle zeventien een bezoekje om te kijken hoe het gaat en of er bijzonderheden zijn. We lunchen ook altijd bij een stembureau. Vaak is dat in Ellewoutsdijk, dit jaar ga ik voor het eerst lunchen bij het stembureau in Nieuwdorp. Het lijkt me leuk om beter kennis te maken met de stembureauleden daar. Ik ben benieuwd of het in Nieuwdorp hetzelfde gaat als in Ellewoutsdijk.

In Ellewoutsdijk gebeurt het elk jaar wel dat er tijdens het eten iemand binnenkomt om te stemmen. Geen probleem natuurlijk, want u heeft van 7.30 tot 21.00 uur de mogelijkheid om te stemmen. Ik heb wel eens meegemaakt dat mensen het stembureau binnenkwamen, zagen dat we zaten te eten en zich omdraaiden met de woorden: ‘ik kom zo wel even terug, eetsmakelijk!’ Dat zie je volgens mij nergens anders.

15 maart mag u uw stem uitbrengen voor de Provinciale Staten en het waterschap. Het is een voorrecht en ik hoop van harte dat u hiervan gebruik maakt. En wie weet, tot ziens in één van de stembureaus! Wilt u meer weten over deze verkiezingen? Kijk dan op www.borsele.nl/verkiezingen.