Halfzussen Michelle (rechts) en Esther.
Halfzussen Michelle (rechts) en Esther.

Michelle zoekt haar vader

KORTGENE/COLIJNSPLAAT - Als donderslag bij heldere hemel hoorde Michelle Maaskant (34) in december 2020 dat ze is verwekt door een donorvader. Haar in 2019 overleden moeder heeft hier nooit over gerept. Omdat haar opvoedvader, die Michelle overigens nog steeds vader noemt, zich na een hersenstaminfarct realiseerde dat hij de waarheid niet voor altijd geheim wilde houden, speelde hij open kaart met Michelle. Nu de Limburgse van de schrik bekomen is, zoekt ze haar biologische vader. De speurtocht voert naar Noord-Beveland. "Met deze oproep hoop ik mijn donorvader of familieleden te vinden, want ik wil heel graag weten waar ik vandaan kom.”

Vanwege medische redenen zochten Michelles ouders voor hun kinderwens hun toevlucht tot een vruchtbaarheidskliniek in Oosterbeek. De identiteit van de donor is een groot vraagteken voor Michelle. "In de jaren ‘70 en ‘80 waren er nog nauwelijks regels voor spermadonatie. De dokter van de kliniek, Van Waalwijk van Doorn, is inmiddels overleden en er is helaas geen documentatie van de kliniek meer te vinden.” Betrokkenen willen vaak niets zeggen of houden zich helemaal anoniem en dat bemoeilijkt Michelles zoektocht. "In deze tijd wordt er open gesproken over bijvoorbeeld ivf (in-vitrofertilisatie, een voortplantingstechniek, redactie), maar op de spermadonatie van destijds ligt nog een taboe. Niemand wil zeggen hoe het gegaan is. Mensen zijn bang voor negatieve reacties.”

Halfzus
Michelle kampt met gezondheidsproblemen waarover ze liever niet uitwijdt. Ze wil graag weten wie haar verwekker is, niet omdat ze een vervangende vader zoekt, maar voor meer duidelijkheid over haar medische achtergrond. "En om te weten waar ik vandaan kom. Heb ik karaktertrekken van hem? Mijn vader staat achter mijn zoektocht en beantwoordt al mijn vragen om me te helpen. Hij heeft mij opgevoed en ik heb goed contact met hem. Maar qua bouw lijk ik totaal niet op hem en dat zei ik ook altijd.”
Eerst zocht ze alleen haar donorvader. Michelle schreef zich in bij het FIOM, een expertisecentrum dat zich richt op de verwantschap tussen donor en donorkind(eren). "Onverwachts kwam daar een hoge match uit met een halfzus, Esther. Dit overviel me en ik moest hier even over nadenken.” Na enige tijd nam Michelle de stap om toch contact te leggen. Michelle en Esther zijn lid van de Facebook-groep ‘Kliniek Oosterbeek en Arnhem'. "Met Esther heb ik goed contact. Zij bleek in dezelfde woonplaats te wonen en heeft dus een heel leven gehad zo dicht bij mij. Dat is apart. In het begin waren we vreemden voor elkaar, maar ik vind het fijn om een familieband te voelen en haar kindjes te leren kennen. Op 10 maart hebben we een jaar contact."

Stamboomonderzoek

Michelle vervolgde haar zoektocht via internationale databanken, zoals ‘My ancestry', en dit leverde haar nog twee halfbroers en twee halfzussen op. "Verrassend is dat hun ouders niet allemaal in dezelfde kliniek zijn geweest. Bekend is dat de donor actief was in een kliniek in Utrecht bij dokter Kremer, in Oosterbeek bij dokter Van Waalwijk van Doorn en mogelijk ook bij het Radboud UMC in Nijmegen. Esthers dna toont aan dat haar biologische vader uit Noord-Beveland moet komen. Mijn dna-uitslag en die van onze halfbroers en -zus bevestigen dit ook. We krijgen van Johan Koolwaaij hulp bij het zoeken naar de donorvader. Via stamboomonderzoek brengt hij de samenhang van matches in kaart. De dna-matches en het stamboomonderzoek wijzen naar twee familienamen uit Kortgene en Colijnsplaat, waaruit de donorvader voortgekomen moet zijn.” Johan Koolwaaij laat weten dat verschillende inwoners van Noord-Beveland al hebben geholpen. "Maar de matches vormen zo'n klein percentage dat wij er niet precies uit kunnen opmaken uit welke generatie de donorvader afkomstig is. Wel weten we dat dokter Van Waalwijk van Doorn connecties had met Zeeland. Het is aannemelijk dat de donor in de buurt van de klinieken woonde."
Michelle voelt dat de kans groot is dat haar verwekker door het verstrijken van de tijd inmiddels overleden is. "Dat zou heel jammer zijn. Ik hoop dat in dat geval zijn kinderen of andere nabestaanden contact met me zouden willen opnemen, zodat ik toch meer te weten kom over mijn biologische vader.” Daarnaast doet Michelle deze oproep voor alle donorkinderen. "Om het taboe te doorbreken. Het is nooit te laat om de waarheid te vertellen.”

Contact
De halfbroers en -zussen zoeken informatie over Noord-Bevelandse mannen, geboren tussen 1937 en 1947, die tussen 1977 en 1987 in de buurt van Utrecht of Oosterbeek woonden en donor waren. Ook andere, mogelijk relevante informatie is welkom. Michelle Maaskant is bereikbaar via maaskant_michelle@hotmail.com of 06-40527227.[n]