Onder meer in de Pyntorenstraat, bij de Bocht van Guinea, verblijven Oekraïners.
Onder meer in de Pyntorenstraat, bij de Bocht van Guinea, verblijven Oekraïners. Foto: Britta Janssen

Goes vangt 150 Oekraïners op in twee nieuwe panden

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - De gemeente Goes maakt twee leegstaande kantoren in Goes klaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ze hoopt per 1 juli 70 mensen te kunnen huisvesten aan het Stationspark 51 en 80 personen aan de Nassaulaan 8.

“De omwonenden en omliggende bedrijven krijgen vandaag een brief”, vertelt de Goese wethouder Joan Veldhuizen donderdag. “Ook gaan we informatiebijeenkomsten organiseren in april, als er meer duidelijk is over hoe de opvang eruit gaat zien.”

Stationspark 51 is het oude DRV-kantoor en Nassaulaan 8 ligt naast de Sionkerk. Hoe de panden precies worden ingericht is volgens de wethouder nog niet bekend, maar de kleinste kamers zijn voor twee personen en er komt ook woonaccommodatie voor gezinnen. “De vluchtelingen kunnen zo lang als nodig is wonen op deze twee nieuwe locaties.”

Het Rijk vraagt de provincie Zeeland om per 1 juli 2023 in totaal 3500 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te hebben. “Zeeland heeft nu ongeveer 2350 bedden beschikbaar. Afgesproken is dat we in Goes 10 procent van het totaal voor onze rekening nemen. Dat zijn 350 bedden. We hebben nu plek voor zo’n 210 Oekraïners. De meesten wonen in de Oostmolenweg, Zonnebloemstraat en Pyntorenstraat.” In de Oostmolenweg vervallen op 1 juli 30 plekken. Dat betekent dat Goes voor 1 juli ongeveer 180 extra opvangplekken nodig heeft. Met de twee nieuwe opvanglocaties komen er straks 150 van die 180 extra plekken bij. Goes blijft daarom op zoek naar meer opvangplekken.

Het Rijk biedt de gemeenten een vergoeding aan voor het huisvesten van de vluchtelingen.