Afbeelding
Foto: Tineke van der Ven

Vrouwen komen bijeen in Borsele

BORSELE - Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld.


Soms hoor je dan opmerkingen of dat wel nodig is, of dat wellicht niet wat overdreven is, omdat er al zoveel geregeld en georganiseerd wordt rondom dit thema. Wat de vrouwelijke bestuurders van de gemeente Borsele betreft is er nog veel werk aan de winkel. Kijken we over onze grenzen heen dan zien we het onrecht dat met name vrouwen en meisjes in bijvoorbeeld Afghanistan, Pakistan, Iran en nog zoveel andere landen wordt aangedaan. Het recht op een van de meest elementaire voorzieningen, de toegang op onderwijs wordt hen ontzegd. En daarmee vervallen kansen op de arbeidsmarkt en een zelfstandig toekomstperspectief. Maar ook dichterbij zien we dat Nederland eerder daalt op de emanicipatieladder dan dat ze stijgend is. Het thema van afgelopen vrouwendag was Onbeperkt Leven. Dat betekent niet dat je onbegrensd zou moeten leven maar wel dat er geen beperkingen aan jou worden opgelegd omdat je toevallig als meisje geboren bent.

De Big Band van de Zeeuwse Muziekschool zorgde voor een gezellige feestelijke invulling van het programma, aldus Margriet Koeleman, Annet van de Ree, Laura Stroosnijder en Marga van de Plasse, die de bijeenkomst in Borsele organiseerden. "Daarnaast hoorden we van Reina, zoveel jaar geleden vanuit Venezuela naar ons land gekomen, hoe belangrijk het is dat vrouwen, dat moeders hun dochters leren hoe belangrijk zelfstandigheid en onafhankelijkheid zijn. Ook wees ze ons op onze verantwoordelijkheid richting onze zonen. ‘Voed ze op met respect en waardering voor de ander'. Niet dat de een belangrijker is dan de ander, zo hield Reina ons voor. Samen staan we voor goede verhoudingen in onze samenleving. Katja, afkomstig uit Oekraïne en nog niet zo heel lang wonend in onze gemeente, nam ons mee in de ongelijkheid die zij ervaarde toen ze als jonge vrouw in haar land solliciteerde. Of ze misschien een kinderwens had en haar positieve reactie maakte dat ze diverse keren werd afgewezen. Vrouwen met diverse vergezichten waren ingegaan op onze uitnodiging, zie ook de foto. We leerden van elkaar en het was feest elkaar te ontmoeten."[n]