De spoorwegovergang tussen de Kloetingseweg en Patijnweg in Goes.
De spoorwegovergang tussen de Kloetingseweg en Patijnweg in Goes. Foto: Britta Janssen

Geen snelle oplossing voor trillingsoverlast langs spoor

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES – De maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn tegen de trillingsoverlast voor huizen langs het spoor in Goes hebben de hinder en kans op schade aan woningen niet opgelost. Dat concludeert de gemeente Goes na onderzoek dat ze een onafhankelijk ingenieursbureau liet uitvoeren. Ze heeft het onderzoek aangeboden aan spoorwegbeheerder Pro Rail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, verantwoordelijk voor het spoor. Daarmee duurt de overlast voor Goesenaren die langs het spoor wonen voorlopig voort, erkent de Goese wethouder Stan Meulblok. “Maar we hebben een omvangrijk probleem in kaart gebracht. Dat delen we ook met andere gemeenten en de Tweede Kamer voor de lobby om landelijk spoortrillingen snel aan te pakken.”

Sinds 2004 zoekt de gemeente Goes oplossingen tegen overlast van geluid en trillingen langs het spoor. De gemeenteraad besloot in 2014 tot maatregelen, zoals de spooronderdoorgang bij de Van Hertumweg. Ook zijn de spoorwegovergangen bij de Buys Ballotstraat en Kloetingseweg verbeterd. Daarnaast voerde Pro Rail groot onderhoud uit en bracht onder meer raildempers aan en verving rails, dwarsliggers en elektrische scheidingslassen. 

Teleurstelling

Goes liet ingenieursbureau Level Acoustics & Vibration de effecten van deze maatregelen onderzoeken. Dinsdag bracht de gemeente de uitkomsten naar buiten. “Dat levert helaas geen jubelstemming op”, zegt Meulblok. “De maatregelen hebben de trillingshinder wel verminderd, maar er zijn twee nieuwe knelpunten ontstaan. Tot onze teleurstelling geven berekeningen aan dat de streefwaarde voor trillingshinder nu bij meer woningen wordt overschreden.”

Het onderzoeksbureau mat vanaf de Kloetingseweg tot het einde van de Parallelweg in elf woningen trillingen. De uitkomsten zijn vergeleken met metingen uit 2010 en 2011. “Bij drie woningen is de hoeveelheid trillingen zo hoog dat er schade aan de woning kan ontstaan”, vertelt projectmanager Victor de Vries van de gemeente Goes over de onderzoeksconclusies.

Geen landelijke regels

Daarnaast is gekeken hoe vaak welke soort trein passeert en hoe vlak het spoor ligt. Met een computermodel is het effect voor woningen tot honderdvijftig meter van het spoor berekend. “Trillingen zijn geen probleem bij personentreinen, alleen bij goederentreinen”, aldus De Vries. Maar waar er wel landelijk regels zijn voor geluidshinder, ontbreken die volgens De Vries voor trillingsoverlast. “Mondiaal is er weinig bekend van trillingsonderzoek. In Nederland staan 840.000 woningen binnen driehonderd meter van het spoor. In Goes zijn dat er ruim duizend.” 

In het onderzoek staat dat het onderhoud aan het Nederlandse spoor de laatste jaren verminderd is, aldus De Vries. “De onderzoeker constateert een algehele verslechtering van de spoorligging (de staat van het spoor, redactie) en dat lijkt invloed te hebben op de trillingen. Een aanbeveling in het onderzoek is dan ook dat goed onderhoud meer effect heeft dan maatregelen nemen.”

Met dit onderzoek sluit Goes het spoorproject af, omdat het verder bestrijden van de trillingshinder aan Pro Rail en het ministerie is. Alle tot dusver genomen maatregelen, waaraan Goes al 9,8 miljoen euro heeft gespendeerd, leveren daarmee geen snelle oplossing op voor de Goesenaren die trillingsoverlast ervaren. “We hebben dit spoorproject uitgevoerd vanwege het maatschappelijk belang”, zegt Meulblok. “We willen het beste voor onze inwoners. Voor de aanpak van de overlast zijn we afhankelijk van Pro Rail en het ministerie. We steunen onze inwoners en blijven namens hen aandacht vragen voor verbetering van de trillingsniveaus.” Om de lobby te versterken, trekt Goes op met andere gemeenten met dezelfde problematiek. “We delen dit onderzoek met andere gemeenten en de Tweede Kamer. Daar is ook steeds meer aandacht voor dit landelijke probleem.”