Afbeelding

Uit de vorige eeuw

GOES - Een foto van een woonhuis in 1932. Wie herkent hier nog iets van? We willen u wel een tip geven. Het is nu een winkelstraat in Goes waar een bekende winkel zit. Misschien herkent u het nog aan de bovenkant met die ramen.

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen zal dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring worden gepubliceerd. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties staan over twee weken in deze rubriek. Onder de reageerders wordt een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot. De winnaar is deze keer Herman Gielen.

Vorige foto
De vorige foto was van de Turfkade in Goes. Hoe oud deze kade is, weten we niet. Vroeger werd het ‘westzijde van de haven’ genoemd. In 1888 besloot de gemeenteraad van Goes dit stuk ‘Turfkade’ te noemen. De benaming slaat op de aanvoer van turf, die met speciale turfschepen overwegend uit Friesland werd aangevoerd. Hans van Oost denkt dat de foto in de jaren dertig van de vorige eeuw is gemaakt. De boot op de foto is volgens hem de ‘Twee Gebroeders’ van beurtschipper De Ronde. Zij vervoerden vooral graan van Duvekot en Van Heel naar Middelburg. Later zijn de kinderen De Ronde een transportbedrijf met vrachtauto’s begonnen. Van Oost heeft in de jaren zeventig nog gewerkt bij Schelde International, een bedrijf dat door A.S.J. Dekker was begonnen als orgel- en pianobouwer maar zich later toelegde op sporttoestellen. Het was gevestigd aan de Turfkade. Herman Gielen stuurt een foto van een legpuzzel van dit stukje van Goes.