Afbeelding
Foto: Gemeente Borsele

Een ochtend vol uilskuikens

Veel mensen denken bij uilen aan grote vogels die in donkere nachten rakelings langs je auto schieten. Of aan hun enge, starende geeloranje ogen en hun scherpe klauwen waarmee ze genadeloos hun prooi aanvallen. Tenminste, dat was altijd mijn eerste associatie met uilen. Maar sinds ik op excursie ben geweest denk ik bij uilen aan donzige vogels, nestkastjes en het voorjaar.

Het was juni 2021 en samen met wethouder Van de Plasse mocht ik mee met Peter Boelée. Peter zet zich met hart en ziel in voor het behoud en het vergroten van het aantal steenuilen in Zuid-Beveland. Op die voorjaarsochtend mochten we van heel dichtbij zien hoe dat in zijn werk gaat.
Ik maakte kennis met een onderdeel van Borsele dat ik helemaal niet kende. Want juist op Zuid-Beveland, en dus in Borsele, gaat het heel goed met de steenuilen. Dat komt door het unieke landschap en door het werk van mensen, zoals Peter, waardoor er nu veel meer nestkastjes hangen.

Voor wie nog steeds denkt dat steenuilen grote afschrikwekkende beesten zijn, dat zijn het zeker niet. De steenuil is de kleinste uil in de uilenfamilie, ze zijn ongeveer even groot als een merel. En de uilskuikens hebben kleine donzige veertjes, wat ze een bijzonder knuffelbaar uiterlijk geeft.

Tijdens onze meeloopochtend gingen we steenuilen ringen. Door een ringetje rond de poot van de vogel te bevestigen, wordt het beestje traceerbaar. Hierdoor kan er belangrijke informatie gewonnen worden over het gedrag en de leefwijze van de uilen. Bijvoorbeeld waar ze naartoe gaan en hoe oud ze worden. Ik vond het mooi en bijzonder om dat van dichtbij te zien.

Zo aan het begin van het voorjaar denk ik nog weleens terug aan die ochtend. De natuur van Borsele is prachtig en uniek, daar kan ik van blijven genieten. U hopelijk ook! Meer weten over de Zeeuwse steenuilen? Kijk dan op zeeuwssteenuilfonds.nl.[n]