De Goese wethouder, en voormalig scout, Martijn Vermeulen tussen de welpen.
De Goese wethouder, en voormalig scout, Martijn Vermeulen tussen de welpen. Foto: Andy Martherus

Ook Goese welpen naar Kinderherdenking in Madurodam

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Ruim zeshonderd welpen, scoutingleden van 7 tot 11 jaar, uit heel Nederland zijn donderdag bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Hier zijn Zeeuwse welpen uit Goes, Middelburg, Kloosterzande, Vlissingen, Terneuzen, Sas van Gent, Oostburg, Burgh-Haamstede en Zierikzee bij. 

De welpen volgen een educatief middagprogramma over vrijheid, oorlog en herdenken in Madurodam en op het strand. ‘s Avonds vormen ze een erehaag en helpen bij de kranslegging. Om 20.00 uur zijn de welpen twee minuten stil, waarna het Wilhelmus klinkt. Halverwege het Wilhelmus start de stille tocht. Voorop in deze tocht lopen vier scouts die de krans leggen namens Scouting Nederland. Zij worden vergezeld door enkele kinderen en hoogwaardigheidsbekleders, zoals de burgemeesters van Den Haag. De stille tocht loopt door Madurodam naar de kransen. De andere welpen vormen met andere kinderen in het park een lange erehaag.

Niet alleen bij de Nationale Kinderherdenking zijn scouts op 4 mei actief. De Nationale Kinderherdenking is complementair aan de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Daar zijn 87 scouts en zeekadetten uit Overijssel betrokken bij de herdenking. Ook zijn scouts actief op de Waalsdorpervlakte en zijn veel lokale scoutinggroepen actief bij lokale herdenkingen. ‘Op 2 april 1941 werden de scoutingorganisaties verboden door de bezetter’, aldus Scouting Nederland. ‘Veel scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts werden actief in het verzet. Veel scouts hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Inmiddels zijn van ruim 2000 scouts oorlogsverhalen uitgezocht en opgetekend.’

Over Nationale Kinderherdenking

De Nationale Kinderherdenking geeft de vrijheid door aan toekomstige generaties van Nederland. Het laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij vrijheid.