Afbeelding
Foto: Jeppe Rottier

Jeugdsoos in Heinkenszand is vernieuwd

Door: Jeppe Rottier Algemeen

HEINKENSZAND - In Heinkenszand is zaterdag de vernieuwde jeugdsoos geopend. De afgelopen tijd is de jeugdsoos compleet onder handen genomen: de muren zijn geschilderd, de inrichting vernieuwd en de bar is gebruiksklaar gemaakt, zodat de jeugd van Heinkenszand weer eens in de maand terecht kan in de soos voor een potje pool, om games te spelen of workshops bij te wonen.

Als opbouwwerker in de gemeente Borsele kijkt Donald Joosse (foto, rechts) waaraan jongeren behoefte hebben en dat kan bijvoorbeeld een jeugdsoos zijn. Afgelopen december startte hij samen met zijn collega’s en 1NUL1 een oliebollenactie waarbij ze de jeugd van Heinkenszand vroegen waar behoefte aan is. ‘’We zijn langs drukke fietsroutes richting Goes gaan staan, waar veel scholieren voorbij komen, en vroegen hen, in ruil voor een oliebol, een enquete in te vullen over waar ze behoefte aan hebben.’’

Naast dat gaat Joosse ook de straat op om te kijken waar de jeugd te vinden is en wat ze bezig houdt. ‘’Het is voor mij heel belangrijk om te zien waar de jongeren rondhangen, waarom en wat ze doen in het dagelijks leven.’’ Een van de Heinkenzandse jongeren die werd geïnterviewd door Joosse is de veertienjarige Kris Rottier (links). Al zijn hele leven woont hij in Heinkenszand, zit in de Borselse jongerenraad en was tevens kinderburgemeester van de gemeente Borsele. ‘’In de vakanties werd wel zo nu en dan iets georganiseerd, maar niet vaak. Dat is jammer, want er zijn ook periodes waarin mijn vrienden en ik vooral bij elkaar over de vloer komen en niet echt iets kunnen gaan doen. Met de komst van de jeugdsoos kunnen we iedere maand in ieder geval een avondje spelletjes spelen en daar samenkomen’’, vertelt hij enthousiast.
Naast de eerste vrijdag van de maand dat de soos geopend is zijn er ook iedere maand educatieve workshops voor de jongeren. ‘’We beginnen 27 mei met een workshop moderne dans en graffiti spuiten. De maand erna, op 17 juni, zal er een workshop over fashion gegeven worden door Kunstbende-winnares Sam Zegelink’’, zegt Joosse.

Bestuur

Van een oliebollenactie tot het verven van de muren en de soos opnieuw inrichten, het was een hoop werk om de deuren afgelopen zaterdag te openen voor het hele dorp. ‘’Ik ben heel blij dat Lieke Blommaard, Marloes Simonse-Krijnsen, Kees Joosse en Kris wilden helpen bij het vernieuwen van de soos’’, zegt de opbouwwerker. ‘’Samen hebben we een mooi resultaat neergezet waar nog lang gebruik van kan worden gemaakt.’’

Ondanks dat Joosse het leuk vindt om zelf de deuren te openen op de vrijdagen en de jongeren van een colaatje te voorzien is hij toch druk bezig om een nieuw bestuur op te richten. ‘’Over twee jaar ben ik geen opbouwwerker meer in Borsele en naast dat moet ik me focussen op een aantal andere projecten in de gemeente, dus ik ben druk op zoek naar iemand die mee wil helpen het nieuwe bestuur te vormen’’, zegt hij. ‘’Het gaat er dan vooral om dat diegene de deur opendraait en dichtdraait en de jongeren van iets te eten en drinken kan voorzien. Zo lang diegene maar hart heeft voor de jeugd van het dorp en het leuk vindt om te doen. Ik ben te bereiken via sociale media en mijn e-mailadres: djoosse@borsele.nl, mocht iemand geïnteresseerd zijn of meer willen weten.’’ Voorlopig kunnen Kris en zijn vrienden dus in ieder geval terecht in de nieuwe jeugdsoos. ‘’Ik ben heel blij met de nieuwe soos in het dorp. O ja, en die oliebollen waren trouwens erg lekker’’, lacht hij.