Meidoornloop 2022: de lopers aan het begin van de wedstrijd, bij het verlaten van het dorp.
Meidoornloop 2022: de lopers aan het begin van de wedstrijd, bij het verlaten van het dorp. Foto: Huib Boogert, AV'56

Meidoornloop Nisse jubileert: 25e maal

NISSE - Op zaterdag 13 mei wordt voor de 25e keer de Meidoornloop in en rond Nisse georganiseerd. Voor veel Zeeuwse hardlopers is deze loop nog altijd de mooiste van het jaar, vooral door de bloeiende meidoorns.


Het parcours voert over B-wegen, semiverharde bloemdijken en onverharde polderpaden, een zeldzame combinatie voor hardlopers en trimlopers. Dit deel van de Zak van Zuid-Beveland is door de overheid ooit aangewezen als Waardevol Cultuurlandschap en later zelfs als Nationaal Landschap. De eerste editie van de Meidoornloop vond plaats in 1997. Een groepje fanatieke hardlopers uit Nisse, die zich ’de Zaklopers’ noemde, kwam op het idee om een trimloop te organiseren door het  mooie heggengebied over de onverharde dijken.                              

Destijds was het een ronde van 5 km die de lopers een, twee of drie keer konden lopen. Later werd het concept aangepast. De ronde is nu 7,5 km. Die kan naar keuze een of twee keer worden gelopen (dus 7,5 of 15 km). Iedere deelnemer krijgt na het behalen van de finish een  speciaal voor het 25-jarig jubileum gemaakte herinnering. Enkele jaren geleden is de Goese atletiekvereniging AV’56 toegetreden tot het organisatiecomité. De ‘Zaklopers’ zijn er nog altijd bij betrokken.


Karakteristieke dorpsplein

De start en finish zijn op het karakteristieke Dorpsplein van Nisse. Er zijn waterposten bij de finish. Uniek is ook de ruimte waar de lopers zich kunnen omkleden: de dorpskerk. Die is voor deze dag zo ingericht, dat er voor iedereen plaats is om zich om te kleden en om zijn/haar spulletjes neer te leggen. In 2020 en 2021 kon de Meidoorn niet plaatsvinden vanwege de corona.                                                     

Inschrijven kan nog tot donderdag 11 mei 18:00 uur, via www.meidoornloop.nl. Inschrijven ter plaatse is niet mogelijk, met uitzondering van de Snoepzakloop.

Het programma vermeldt ook dit jaar weer enkele onderdelen voor de jeugd (drie categorieën). Dat maakt de Meidoornloop tot een plezierig familiefestijn.


Programma Meidoornloop

12:00-13:30: Afhalen startnummers; 12:45u Snoepzakrace kinderen tot 5 jaar; 13:15u Halve poldermijl kinderen 6-11 jaar; 13.30u Poldermijl kinderen 12-16 jaar; 14:00u Meidoornloop 7,5 en 15 km.[n]