Chris Mijnsbergen - voormalig bowlingcoach - toont een stukje Mijnsbergen-stamboom.
Chris Mijnsbergen - voormalig bowlingcoach - toont een stukje Mijnsbergen-stamboom. Foto: Britta Janssen

Chris Mijnsbergen maakt boek over familienaam

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Chris Mijnsbergen werkt aan een boek over zijn familienaam. Het liefst wil de geboren en getogen Goesenaar alle Mijnsbergens benoemen. Daarom hoopt hij in contact te komen met iedereen in Nederland die de achternaam Mijnsbergen draagt, met een Mijnsbergen is getrouwd of een Mijnsbergen als moeder heeft. “Ik heb al ruim tweehonderd nieuwe namen ontdekt”, vertelt de 70-jarige, elfde-generatie-Mijnsbergen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Chris Mijnsbergen bracht al eerder boeken uit, bijvoorbeeld over de wijk Goese Meer, waar de geboren en getogen Goesenaar al 29 jaar woont. Hij vindt het leuk om in archieven te speuren. “Het broeide al langer om een boek over de Mijnsbergens te maken. In Goes en omgeving ken ik er aardig wat.”

Mijsbergh
Voor zijn ‘projectje’, zoals hij het zelf noemt, is het uitpluiswerk van Rie Dentz-Mijnsbergen een mooie basis. “Haar vader was een neef van mijn vader. Zo’n vijftien jaar geleden heeft ze een genealogie gemaakt en daarin komt onze eerste voorouder te voorschijn in 1632. Hij heette Mijsbergh en woonde in Willemstad. Vandaaruit ontstonden er uiteindelijk twee takken. Eentje vestigde zich eerst in Bergen op Zoom en van daaruit ging er eentje naar Goes en vervolgens naar Walcheren.” Inmiddels zijn de Mijnsbergens uitgewaaierd door het hele land, maar de meesten wonen nog steeds in het zuidwesten. Mijnsbergen weet uit onderzoek dat in 2007 256 personen de naam Mijnsbergen droegen. Bij de huidige generatie kinderen stopt zijn onderzoek, omdat er een wet in de maak is dat kinderen de achternaam van zowel vader als moeder mogen aannemen. “Er zijn straks zoveel combinaties mogelijk dat het onduidelijk wordt”, legt Mijnsbergen, die zelf geen kinderen heeft, uit. Daarnaast bemoeilijkt de privacywet AVG ook het achterhalen van persoonsgegevens om in contact te komen met Mijnsbergens.

Buitenland
Het is Mijnsbergens idee om een boek samen te stellen met honderd tot honderdvijftig familiepagina’s, met foto’s en geboorte- en overlijdensdatums, themapagina’s, zoals ‘Mijnsbergens en sport’ en zo’n honderd profielpagina’s voor jonge Mijnsbergens, waarin ze over zichzelf kunnen vertellen. “Ik heb ook al Mijnsbergens in Roemenië, Frankrijk en Amerika getraceerd, dus een hoofdstuk Mijnsbergens in het buitenland zit er ook aan te komen.” Een gemene deler - naast hun naam - heeft Mijnsbergen nog niet kunnen ontwaren in de levens van al die opgespoorde Mijnsbergens. “Vroeger kwamen ze veelal uit de arbeidersklasse, maar nu doen ze van alles.” Er zijn genoeg interessante verhalen te vertellen. Zo ging Chris Mijnsbergen zelf jarenlang de wereld over als bowlingcoach. “Een ingenieur Mijnsbergen uit Arnemuiden heeft in de Eerste Kamer gezeten en Karel Mijnsbergen uit Bergen op Zoom vervaardigde de glas-in-loodramen in theater De Maagd in die stad en emigreerde later naar Australië.”
Een rode lijn in uiterlijk is hem ook nog niet opgevallen. “Ik lijk dan ook meer op mijn moeder, is me altijd verteld”, glimlacht de Goesenaar.

Familiedag

Zijn planning is om dit jaar in contact te komen met zoveel mogelijk Mijnsbergens en alle takken met namen te maken en volgend jaar de profielpagina’s. “Onlangs heb ik nog een achterneef in Rotterdam gevonden.” Mijnsbergen heeft één zus, maar zijn vader komt uit een gezin van negen. “Het boek wordt alleen voor Mijnsbergens uitgebracht. Het lijkt me heel mooi als het rond de vierhonderd exemplaren worden.” Als er dan ook nog een familiedag uit voortkomt, is Mijnsbergen helemaal tevreden. “Voor nu heb ik er al veel plezier in om alles in kaart te brengen. Ik hoop dat het boek in 2025 klaar is.”

Contact
Chris Mijnsbergen wil graag zoveel mogelijk naamgenoten opsporen. Mijnsbergens die met hem in contact willen komen kunnen voor meer informatie terecht op https://www.mijnsbergen.net/.