Jan Roose in zijn beginjaren
Jan Roose in zijn beginjaren Foto: Jos van Iersel

Hardlopen:
De JARO jubileummijl

GOES - Zaterdag 8 juli organiseert Jan Roose een hardloopwedstrijd op de skeelerbaan in Goes-Zuid. Deze wedstrijd begint om 19.00 uur en de afstand bedraagt 1 Engelse mijl of te wel 1609,35 meter. Er zijn 4 series gepland. Eerst de jeugd t/m 13 jaar. Daarna een speciale serie voor oudjes, d.w.z. vrouwen vanaf 60 jaar en mannen vanaf 65 jaar. Tot slot 2 series op sterkte voor alle anderen.


De Engelse mijl op de weg is een officiële afstand en daarom kunnen er Zeeuwse records gelopen worden. Bij de vrouwen staat dat op naam van Anjolie Engels-Wisse met 5.04.6 minuten en bij de mannen is Sébastien Schletterer met 4.18 minuten de recordhouder. Snelle tijden die moeilijk verbeterd zullen worden, maar bij de jeugd- en mastercategorieën kan dat wel en soms is er daar nog geen record. 

De serie voor oudjes is op het programma gezet, omdat Jan Roose een doel heeft. Op 18 april 1964 liep hij zijn eerste officiële wedstrijd en sindsdien heeft hij elk jaar aan wedstrijden meegedaan. In totaal zo’n 2000, maar de laatste jaren door corona en fysieke problemen maar één of twee. Deelname aan een wedstrijd in 2023 betekent dat hij 60 opeenvolgende jaren aan wedstrijden heeft meegedaan en die mijlpaal wil hij nog graag halen. Volgens hem stelt het verder niets voor, maar als hij het niet doet, krijgt hij misschien spijt.

Na de series over de Engelse mijl is er om 20.00 uur voor alle deelnemers nog een zogenaamde verrassingsloop. Hier start iedereen tegelijk, er wordt maximaal 25 minuten gelopen. Voor de meeste deelnemers zal het iets minder zijn. Verder wil de organisatie er niets over kwijt, omdat het anders geen verrassing  is.

Aan deze wedstrijd kan iedereen meedoen, maar je moet je wel van te voren aanmelden. Deelname is gratis en voor alle deelnemers is er een prijsje. Inschrijven tot uiterlijk dinsdag 4 juli via jacroose@hetnet.nl met vermelding van naam, vrouw of man, geboortedatum, club of woonplaats en eventueel een recente tijd bij een hardloopwedstrijd.[n]