Westkapelle 750 jaar stadsrechten 1973 - optocht met Noormannenschip
Westkapelle 750 jaar stadsrechten 1973 - optocht met Noormannenschip Foto: Beeldbank Stichting Cultuurbehoud Westkapelle

Westkapelle bereidt zich voor op viering 800 jaar stadsrechten

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

WESTKAPELLE - In het jaar 1223 kreeg Westkapelle van Graaf Floris IV stadsrechten. In 2023 is het dus 800 jaar geleden dat Westkapelle stadsrechten kreeg. Reden voor een groep enthousiaste inwoners om van 2023 een feestjaar te maken voor en door Westkapelle.

Het feestjaar start met een speciale editie van Oe Tooier Oe Mooier (OTOM). Op 11 februari wordt met ludieke acties geld opgehaald voor het feestjaar Westkapelle 800 jaar stadsrechten. Met de opbrengst kunnen het hele jaar door evenementen en activiteiten financieel worden ondersteund. Sinds vele jaren is OTOM een succesvolle formule gebleken om geld in te zamelen voor goede doelen.

Jubileumbier?
Op zaterdag 13 mei 2023 vindt de officiële aftrap van het feestjaar plaats. Het precieze programma is nog in de maak, maar gedacht wordt onder andere aan een optocht door het dorp, een speciaal 800 jaar bier en een feestavond. Vervolgens vinden er het hele jaar verschillende activiteiten en evenementen plaats. Ook worden al bestaande evenementen gekoppeld aan het themajaar, zoals bijvoorbeeld de Woensdag Westkapelle dagen van het Polderhuis en het Dijkfeest.

Met elkaar, voor elkaar
Het succes van het feestjaar valt of staat met de inzet van alle inwoners van Westkapelle. Inmiddels zijn de twee basisscholen aan de slag gegaan met het ontwerpen van een logo voor het feestjaar. Alle verenigingen en ondernemers zijn bijgepraat over de plannen en opgeroepen om mee te doen aan het feestjaar. Iedereen kan ideeën en activiteiten aandragen bij de werkgroep. De verenigingen, ondernemers en andere initiatiefnemers organiseren zelf de activiteiten. De werkgroep zorgt voor de coördinatie en de faciliteiten. Initiatieven kunnen aangemeld worden via info@westkapelle800.nl. Mensen of groepen die mee willen doen met de optocht op 13 mei 2023 kunnen zich voor 31 januari 2023 aanmelden via info@westkapelle800.nl.

Geschiedenis
In het jaar 1223 was Westcappel een centrum van handel en visserij. En zoals alle plaatsen van enig belang in de Middeleeuwen kreeg ook Westcappel zijn privileges. In 1223 regelen Graaf Floris IV van Holland en Dirk van Voorne, burggraaf van Zeeland, de wijze waarop recht zal worden gedaan in originele en civiele zaken. Vervolgens kreeg Westcappel in dit jaar de titel van Poorte, d.w.z. Stadsrechten. In de eeuwen die volgen, blijft Westkapelle een belangrijke stad, maar de welvaart wordt bedreigd door degene die hem ook verschafte, de zee. Een nieuw tijdperk was aangebroken. Een tijdperk van voortdurende en moeizame strijd tegen de steeds opdringende zee, een tijdperk van omscholing van visser en koopman tot dijkwerker. En met het verminderen van de welvaart, verminderde helaas ook de goedgunstigheid van de graaf. Westkapelle werd in 1453 door Philips de Goede, hertog van Bourgondië en ook graaf van Holland, Zeeland en Vlaanderen, samen met Domburg en Vlissingen verkocht aan Hendrik van Borssele, heer van Veere. Dit was het einde van Westkapelle als grafelijke stad.

Foto: Westkapelle vierde in 1973 het feit dat het 750 jaar daarvoor stadsrechten kreeg. Op 29 september 1973 was de grote feestdag met diverse historische manifestaties en evenementen, waarbij een groot deel van de bevolking in historisch kostuum gekleed was. Het hoogtepunt was een historische optocht door het dorp, waarbij de plaatselijke verenigingen en instanties elk een thema uit de geschiedenis verbeeldden. Op deze foto het Vikingschip van de v.v. De Noormannen in de optocht op de splitsing Europaplein-Torenstraat-Willebrordstraat. 29-9-1973. Bron: Beeldbank Stichting Cultuurbehoud Westkapelle.