Burgemeester Rob van der Zwaag
Burgemeester Rob van der Zwaag Foto: Gemeente Veere

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Rob van der Zwaag

Door: Redactie Algemeen

DOMBURG - Op maandag 2 januari sprak burgemeester Rob van der Zwaag de aanwezigen toe tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Veere. Hieronder de integrale tekst van die toespraak.

Dames en heren,

Ik ben blij dat ik u allemaal hier samen zie om elkaar een gelukkig en gezond 2023 te wensen.
Wij zijn goed begonnen met een mooie nacht vol mensen die begrijpen hoe belangrijk de veilige jaarwisseling is voor onze mensen en ook de dieren. Laten wij dus onze jongeren met hun ouders bedanken, ook onze dorps/stadsraden, ondernemersverenigingen en ambtenaren. En vooral ook dank voor de inzet van onze brandweer, politie en andere hulpverleners.

Ja daar mag u voor klappen....

Het hele jaar 2022 zijn wij met ons allen serieus en zonder fratsen als boei in de branding gaan staan. Dat is waarom ik zoveel hou van Veere met al onze kernen. Als één gemeente in Zeeland het gevleugelde Luctor et Emergo waarmaakt, dan is het Veere wel.

Wij waren corona nog niet helemaal te boven, of daar begon in februari de oorlog in Oekraïne. Veere opende zonder veel mitsen en maren de deuren voor de vluchtelingen. Ik vermoed dat wij meer vrijwilligers hadden dan vluchtelingen, dus u begrijpt hoe trots ik ben op onze hulpvaardigheid. We hebben tijdens deze uitdagingen goed samengewerkt met inwoners en ondernemers. Je ziet samen kan je heel wat bereiken. En een maand later stond ons nuchtere verantwoordelijkheidsbesef opnieuw op. Wij kwamen naar het stemlokaal en bereikten de hoogste opkomst van heel Zeeland, met maar liefst 71,3 procent. Het mooie is dat wij in Veere dus een gemeenteraad en een bestuur hebben die zich met recht democratisch sterk gelegitimeerd weten door onze bewoners. Dat is precies wat wij willen in een democratie, wij besluiten via onze vertegenwoordigers. Ik ga ervan uit dat u ook weer in maart gaat stemmen bij de Provinciale Staten verkiezingen en de Waterschapsverkiezingen.

Er zijn drie thema’s die het afgelopen jaar speelde en de komende jaren weer een hoofdrol gaan spelen. Deze thema’s zijn ook indirect met elkaar verbonden. Deze uitdagingen kunnen we alleen aan als we weer gaan samenwerken en niet alleen voor het eigen gelijk gaan.

Duurzaamheid/energietransitie
Al voor de energiecrisis hadden we ons zelf al doelen gesteld- voor 2030 en 2050. De Oekraïne crisis en de gevolgen voor de energiemarkt hebben dit proces alleen maar versneld. Ook de stikstofproblematiek zorgt ervoor dat we ons moeten aanpassen. Maar dit kan alleen als we gezamenlijk optrekken en dat doen we in Zeeland zowel met de agrarische sector als de industrie. Volgens mij is het echt een weef fout van de wetgever dat we geen nul op de woning mogen bouwen omdat het bouwen stikstof oplevert. Dit is echt niet meer uit te leggen. Tegelijkertijd zullen we mensen moeten steunen voor wie de kosten voor energie en isolatie te hoog zijn.

Vluchtelingen
Ook zien we de laatste jaren het aantal vluchtelingen stijgen en u kent de situatie Ter Apel. Daarboven op kwamen de Oekrainse vluchtelingen. Als burgemeester ben ik trots hoe we dit vorig jaar gezamenlijk hebben opgepakt. We voldoen ook de gestelde aantallen voor Statushouders. Maar 2023 zal de opgave groter worden en ook hier moeten we weer samenwerken. En dan is het de kunst beste mensen, dat wij dit realiseren zonder ons af te sluiten voor de komst van naasten uit een onveilige wereld die bij ons een veilige herberg zoeken. Het is een groot voorrecht om als Veere de boei te zijn in de woelige zee.

Beste mensen, alle turbulentie die wij in 2022 als sterke boei konden doorstaan, zijn lichtpuntjes in de branding voor 2023. Ook economisch hebben wij baat bij ons sterke besef van verantwoordelijkheid. Gelukkig staan de lichten inderdaad op groen en kunnen wij bijdragen om onze sterke schouders onder de zorgen van onze naasten te zetten, zoals wij ook zelf op de schouders staan van onze voorouders met hun rijke verleden.

Tot slot mensen, die rijke geschiedenis van ons, die gaan wij vieren dit jaar. Omdat 800 jaar geleden Domburg en Westkapelle stadsrechten kregen.
Laten wij ons met onze nieuwe generaties verheugen op een mooi nieuwjaar!

Ik wens u een gezond, gelukkig en liefdevol 2023.

Dank u.