Jan Coppoolse
Jan Coppoolse Foto: Welzijn Middelburg

‘Je wordt er rijker van en het geeft je leven meerwaarde’

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Jan Coppoolse is vrijwilliger bij Manteling, bij VPTZ thuis. Bij Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) kunnen vrijwilligers thuis de zorg van de partner of familie overnemen of ondersteunen. Er worden geen verpleegkundige handelingen gedaan, maar het “er zijn” ontlast de mantelzorger enorm.

Acht jaar geleden kreeg Jan’s buurvrouw ALS. Om haar en haar man te ontlasten, is hij vaak met hun hond gaan lopen. Via deze buurvrouw kwam hij in contact met het hospice. Daar hadden ze op dat moment voldoende vrijwilligers en zodoende kwam hij terecht bij VPTZ thuis.

Jan vindt zijn vrijwilligerswerk altijd een win-winsituatie. Hij vindt het heel bijzonder hoe de cliënten je als vrijwilliger ‘binnenlaten’. Je mag een kijkje in hun leven nemen, op een heel intiem moment. Mensen zijn heel open en vertellen je zo ontzettend veel. Hij is daardoor minder gaan oordelen en waardeert de warmte en eerlijkheid van mensen zeer. Soms kom je ook wel eens in lastige situaties terecht. Zo word je niet altijd met open armen ontvangen door de cliënt: “Wie ben jij nou weer? Je bent al de zoveelste hier in huis.”. Jan neemt dan extra de tijd om rustig kennis te maken en als de vertrouwensbasis er dan is, komen de gesprekken op gang. Het mooiste compliment dat hij eens kreeg, was van een manisch-depressieve persoon. Diegene zei: “Jan, ik heb eindelijk weer eens gelachen vandaag, dat had ik vanmorgen niet gedacht.” Jan hoopt dan ook dat zorgprofessionals Manteling eerder in het ziekteproces benaderen, om zo de mantelzorgers beter te kunnen ontlasten.

Meer info over vrijwilligerswerk: ?www.welzijnmiddelburg.nl | vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl | 06 - 82218168