Afbeelding
Foto: Douwe Eisenga

Album ‘The Flood, Requiem’ heruitgebracht door Douwe Eisenga

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - De Middelburgse componist Douwe Eisenga heeft op 6 januari een heruitgave van zijn album The Flood, Requiem uitgebracht. De release vergezelt de vijf uitvoeringen van het requiem door het Zeeuws Concertkoor, Vocaal Ensemble Cantare en Kamerorkest TY rond de zeventigjarige herdenking van de Watersnoodramp.

Het album bevat een remaster van de opname van de uitvoering twintig jaar geleden door het Zeeuws Orkest en het Zeeuws Philharmonisch Koor. Het NRC schreef destijds: “In zijn onmiddellijk overtuigende The Flood, Requiem combineert de Nederlandse componist Douwe Eisenga de Latijnse traditie met moderne teksten en herkenbare, soms middeleeuwse muzikale vormen. The Flood is een betoverend requiem met energieke ritmische koorpartijen, een schat aan effectieve contrasten en lyrische mystiek”. The Flood, Requiem komt uit in een nieuwe vormgeving inclusief een 32 pagina’s tellend boekje met daarin onder andere het dagboek dat Eisenga bijhield toen hij het requiem schreef. Het album verschijnt op Butler Records / V2 Benelux.

Over Douwe Eisenga
Pianist en componist Douwe Eisenga schrijft sprankelende muziek voor sprankelende geesten, een hypnotiserende mix van onweerstaanbare ritmiek, warme en omfloerste melodiee¨n en meeslepende lyriek. Eerlijke, down to earth muziek. Vaak ingetogen en sober met een grote, stille kracht: de onderhuidse melodiee¨n kerven zich in de ziel van de luisteraar.De laatste twintig jaar krijgt zijn muziek wereldwijde aandacht. Hij werkt o.a. met de Britse schrijver David Mitchell, de Amerikaanse choreografe Claudia Schreier en het Russische Moscow Contemporary Music Ensemble. Dichter bij huis schrijft hij muziek voor harpiste Lavinia Meijer, pianist Jeroen van Veen, Cello Octet Amsterdam, Slagwerk Den Haag en vele anderen.

Zijn muziek is geworteld in rock, pop en wereldmuziek. Al deze invloeden, gecombineerd met barok en minimalisme, vinden hun weg in zijn werk.In 2017 neemt Douwe de single en videoclip For Mattia op. Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos te sterven. Het is onbedoeld het startpunt voor een razendsnelle carrie`re als concertpianist. De ontroerende compositie staat al vijf jaar hoog in de Klassieke Top 400 met de volgens luisteraars meest populaire 400 composities van Radio 4. Dit lustrum vormde de aanleiding voor een gastoptreden bij het - door ongeveer een miljoen kijkers bekeken - televisieprogramma Matthijs Gaat Door.