Nicole Minet en Petra Bakker
Nicole Minet en Petra Bakker Foto: Edwin Mijnsbergen

Trouw aan de pomp en de wijk

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Petra Bakker en Nicole Minet, twee vrouwen met een groot hart voor Middelburg, werken al heel lang samen bij het tankstation van Shell (voorheen BP) aan de Roozenburglaan in Dauwendaele. In november waren ze er allebei 35 jaar in dienst. Nicole werkte er nét iets eerder dan Petra.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Dat de twee dames na al die jaren ‘op de pomp’ bij de meeste inwoners van Dauwendaele geen introductie meer behoeven zal niemand verbazen. Iedereen is er wel eens geweest, ook mensen zonder auto. Bij het benzinestation kun je immers ook terecht voor bloemen, tabak, belegde broodjes en nog veel meer. Nicole en Petra zijn in de loop van de tijd uitgegroeid tot de boegbeelden van het station.

Station Driewegenhof
Het benzinestation van Shell was tot 2013 in handen van BP. Sinds het begin van de jaren 90 is Mol-Schuddebeurs er de eigenaar van. Maar de geschiedenis gaat verder terug. Het eerste tankstation op de hoek van de Roozenburglaan werd gestart in 1970, onder de namen Autoshop en station Driewegenhof. Het adres was toen nog Torenweg 3, de familie van Staveren was de eigenaar. In de loop van de tijd werden er regelmatig veranderingen doorgevoerd. Zo werd er ook enige tijd geadverteerd onder de naam ‘Autorette’.

Van haver tot gort
Je zou kunnen zeggen dat Petra en Nicole een beetje zijn vergroeid met het station én de wijk Dauwendaele. Ze kennen de wijk en inwoners van haver tot gort. Toch wonen ze allebei al jaren elders. Nicole: “ik werk hier weliswaar al lang, maar beschouw mezelf toch als een kind van de binnenstad.” Daar groeide ze op, als kind van de ondernemersfamilie Minet in de Segeersstraat. Petra groeide wel op in Dauwendaele, maar ze verhuisde later naar Middelburg-Zuid. Ze bleef echter altijd werken in haar oude buurtje. Haar loopbaan in de wijk beslaat inmiddels bijna zevenenveertig jaar. Petra: “ik begon in 1976 bij de oppascentrale van de wijkvereniging en stapte in 1979 over naar de slagerij van de Parade Super, een supermarkt in het Winkelcentrum aan de Vrijlandstraat. In 1987 ging ik aan de slag bij de BP aan de Roozenburglaan.”

Facebook
Maar mensen kennen Petra niet alleen van haar werk in het zuidelijk deel van de stad. Velen kennen haar ook uit de tijd van de voormalige Bar American aan Plein 1940, of bijvoorbeeld van haar vrijwilligerswerk bij het Jazzfestival oude stijl, en andere evenementen. Ook op internet is ze al jaren actief. Ze had ooit de grootste particuliere Hyves van Nederland. Toen ze daar afscheid van moest nemen omdat het platform stopte, stortte ze zich op Facebookpagina’s en -groepen zoals Walcheren – ons eiland en Middelburg (Zeeland). Ze onderhoudt er natuurlijk ook eentje over het benzinestation. Ze deelt er nieuwtjes, maar ook foto’s van bijzondere klanten en voertuigen, of kiekjes uit de oude doos, want ze is dol op de geschiedenis van de wijk, de stad en de streek.

Opgeknapt
Deze twee dames hebben zo’n beetje alles wel gezien en gehoord in al die jaren. Recent is het drieënvijftig jaar oude benzinestation weer opgeknapt en gemoderniseerd. Die verandering kunnen Nicole en Petra dan ook weer mooi bijschrijven, in hun logboek.