Jelle-Jan Pieterse
Jelle-Jan Pieterse Foto: Waterschap Scheldestromen

Ook jongeren mogen de ramp niet vergeten

Door: Lineke Broos Algemeen

MIDDELBURG - Zeventig jaar na de Watersnoodramp. Om leerlingen van het voortgezet onderwijs de impact van de ramp van 1953 en de waterveiligheid vandaag de dag in Zeeland te laten zien en beleven, organiseerde waterschap Scheldestromen afgelopen dinsdag voor honderdtwintig scholieren een interactief college Dijkveiligheid. Bedenker en presentator is Jelle-Jan Pieterse, technisch manager Waterveiligheidsprojecten. “Het zou mooi zijn als de leerlingen echt iets hebben geleerd en met andere ogen naar de waterveiligheid in Zeeland gaan kijken. Maar bovenal hoop ik dat ze een leuke middag hebben gehad.”

De entree van het waterschap wordt bij aanvang overmeesterd door een gezellige kluwen luidruchtige pubers. Ook in de collegezaal blijft het lang rumoerig. Toch weet Jelle-Jan zijn jonge luisteraars te boeien met zijn verhaal en vooral met de interactieve spelletjes die bedacht zijn. Volgens het concept van het spel Petje op, Petje af wordt de zaal met een tal van stellingen over de strijd tegen het water, de ramp, de situatie toen en nu getest op kennis. Hilarisch en confronterend is het Overstromingsspel. Twee kandidaten moeten in hoog tempo belangrijke spullen om een watersnoodramp te overleven van de ene naar de andere kant brengen om ze in veiligheid te stellen. Van knuffelaap tot fleecedeken, van een mobiele telefoon tot flessen water: ze worden in veiligheid gesteld. Na afloop worden de spullen door een kritische jury beoordeeld.

Situatie toen en nu
Serieuzer is het hoorcollege. Met een stukje geschiedenis, interessante weetjes over de dijken, duinen en de keringen in Zeeland, wordt de situatie van toen en nu geschetst. Een indrukwekkend filmpje laat zien hoe snel een dijk kan doorbreken. Gelukkig weet Jelle-Jan de luisteraars snel op hun gemak te stellen: “Dankzij de huidige kustwaterbouw is onze dijkpreventie zo goed georganiseerd dat er zelfs bij een enorme waterstijging weinig kan gebeuren.”

Enorme impact
Het is aan de technisch manager af te lezen dat hij een enorme passie voor zijn werk heeft. “Ik vind het al heel lang enorme interessante materie. In groep 7 gaf ik een spreekbeurt over de Oosterscheldekering en maakte ik een werkstuk over de Deltawerken. Tijdens mij studie Civiele Techniek vond ik kustwaterbouw de meest interessante richting omdat je aan projecten werkt die enorme impact hebben op het land en de economie. Daarnaast is het technisch enorm uitdagend en blijft het altijd actueel. Het zou al mooi zijn als er na vandaag één leerling geïnspireerd raakt door het verhaal van de Watersnoodramp en de waterveiligheid vandaag de dag om voor een studie in de kustwaterbouw te kiezen’, lacht Jelle-Jan. “Maar bovenal is deze informele educatieve middag er omdat ook de jonge generatie de Watersnoodramp niet mag vergeten.”

Een mooi applaus volgt na afloop van het college. Tim uit Vlissingen is blij dat hij er bij was. “De spelletjes waren erg leuk en ik heb ook veel geleerd over de ramp en hoe het nu is.” Of hij voor een studie in de richting van kustwaterbouw gaat kiezen? Daar moet hij nog een nachtje over slapen.