De Middelburgse Bridge Club in het clubhuis van vv Zeelandia Middelburg
De Middelburgse Bridge Club in het clubhuis van vv Zeelandia Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Nieuwe leden welkom, bij de Middelburgse Bridge Club

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - De Middelburgse Bridge Club, die bestaat sinds 1934, is al vele jaren actief in het clubhuis van voetbalvereniging Zeelandia Middelburg. In de coronaperiode liep het ledenaantal geleidelijk terug en het ledenbestand vergrijst. Daarom is de club op zoek naar nieuwe leden.

‘De spelregels van bridge zijn relatief eenvoudig.’ Het staat er echt, op de pagina over het kaartspel, op Wikipedia. Het zal ongetwijfeld zo zijn, maar het spel zelf? Dat is een ander verhaal. Het duurt wel even voordat je een bekwame speler bent. Dat bevestigt de online encyclopedie ook: ‘het spel vereist concentratie, logisch denken, geheugen, en goede samenwerking tussen partners.’ Na die zin volgt een behoorlijk lange pagina over het spel, de vormen, de tactieken en de verklarende woordenlijst. Het is niet voor niets dat je bij organisaties als de Zeeuwse Volksuniversiteit cursussen Bridge kunt volgen die wel 12 lessen duren. En dat is dan nog maar deel 1, van de basiscursus.

Fusie
Dat neemt niet weg dat iedereen Bridge kan leren. Wereldwijd zijn er zo’n 100 miljoen spelers, lezen we op de website van de BridgeBond. Daar kun je ook lezen dat de geschiedenis van het spel ver teruggaat. In Nederland werd het spel populair rond 1930. Middelburg haakte aan in 1934. Toen werd de Middelburgse Bridge Club (MBC) opgericht. Volgend jaar bestaat de vereniging dus al 90 jaar. MBC is nog even actief als altijd en de circa 50 leden zijn enthousiast en trouw, maar de vereniging merkt wel dat nieuwe aanwas van leden zeer welkom is. De club vergrijst en het aantal leden nam af. Om het tij te keren was er recent al een fusie met een andere Middelburgse club, ABC, maar zelfs daarna was de terugval nog merkbaar. De coronaperiode heeft MBC, en het verenigingsleven in het algemeen, geen goed gedaan.

Clubvoorzitter Gertjan van Oost en wedstrijdleider Guus Mix leggen uit dat iedereen van harte welkom is om Bridge eens te komen uitproberen. Duo’s, maar ook mensen alleen. Spelen kan op maandagavond of op dinsdagmorgen. Er wordt altijd gespeeld in het clubhuis van Vv Zeelandia Middelburg. De Bridge Club is donateur van de voetbalvereniging en mag daarom gebruik maken van de ruimte. In het verleden speelde de club onder meer in Schouwburg Middelburg. Het is in je voordeel als je al bekend bent met andere kaartspellen, maar noodzakelijk is het niet. Van Oost benadrukt dat er weliswaar met aandacht wordt gespeeld, maar dat het ook draait om de gezelligheid en het recreatieve aspect. “Bridge is perfect om mensen uit een sociaal isolement te halen.” Daarnaast is het lidmaatschap zeer betaalbaar en is het spel nog goed voor je mentale gezondheid ook, volgens velen.

Meer informatie over MBC en het lidmaatschap is te vinden op https://14014.bridge.nl.