Catharina Van der Slikke, Ridder in de Orde van Oranja-Nassau
Catharina Van der Slikke, Ridder in de Orde van Oranja-Nassau Foto: Edwin Mijnsbergen

Een Koninklijke onderscheiding voor Catharina van der Slikke

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Gisteren, op maandag 23 januari, heeft burgemeester Bergmann in het Molenwaterpark in Middelburg een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Catharina van der Slikke.

Mevrouw Van der Slikke (een dame van bijna 86 jaar) werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Van der Slikke zet zich al meer dan 50 jaar in voor de zeer zeldzame rugstreeppad in het Molenwaterpark. Decorandus heeft een sleutelrol gespeeld in het beschermen van deze padden en daarmee in het behoud van deze, in de Europese Habitatrichtlijn opgenomen, beschermde soort voor Middelburg. Zonder haar zou dat niet gelukt zijn. In de jaren ’80 deed ze onderzoek naar de kamsalamander in samenwerking met Naturalis Leiden/VU Amsterdam en was ze onderzoeker naar de groene kikker bij het Instituut voor Taxonomische Zoölogie in Amsterdam, bij de beroemde bioloog Hillenius. Ze hielp mee aan de ontwikkeling van een plankje, waarmee bloed van de kikker afgenomen kon worden.

Dagelijks
Sinds 1970 legt ze jaarlijks vast hoeveel rugstreeppadden ze ziet. Deze monitoringgegevens hebben een belangrijke rol gespeeld in het behoud van de soort. Deze padden hebben speciale verzorging nodig om te kunnen overleven. Ook meet ze maandelijks de kwaliteit van de diverse watertjes en zorgt ze ervoor dat de padden overwinteringsplaatsen hebben in het park, waar ze veilig en warm kunnen zitten. Tot op de dag van vandaag is zij vrijwel dagelijks in het park te vinden. Toen in 2008 Miniatuur Walcheren verdween van het Molenwater en de discussie over de inrichting van het Molenwaterpark begon, nam ze de rol op zich de bescherming van de soort onder de aandacht te brengen van bestuurders en andere betrokkenen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het huidige park, waarin speciale schalen voor de voortplanting van de rugstreeppadden aanwezig zijn en de overwinteringsplaats behouden is gebleven.

Andere verdiensten
Daarnaast is en was mevrouw van der Slikke:

· Medeoprichter en vrijwilliger Slachtofferhulp Zeeland;
· Initiatiefnemer en oprichter van de Spirituele Sociëteit;
· Stuurvrouw, roeister, stuurinstructrice bij roeivereniging de Honte in Middelburg. Zij gaf daar ook roeiles en was oprichter van de fifty-fit groep;
· Actief lid van de RAVON (onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie reptielen, amfibieën, vissen), Koninklijke Nederlandse natuurhistorische Vereniging (KNVV), Natuurvereniging Walcheren en de amfibieën werkgroep KNVV;
· Oprichter en vrijwilliger van de werkgroep educatie Molenwaterpark. Ze maakte een educatief programma voor leerlingen van de scholen rondom het Molenwaterpark en vertelde dan, getooid met cowboyhoed, de prachtigste verhalen en wetenswaardigheden over het park. Daar werd ze het ‘kikkervrouwtje’ genoemd.
·         En ze was mantelzorger.

Catharina Van der Slikke was zichtbaar geroerd door de onderscheiding. Ze riep uit dat de onderscheiding nooit alleen voor haar kon zijn, maar voor álle mensen die haar bijstonden in de loop der jaren. Maar ze nam de blijk van waardering dankbaar in ontvangst. De aanwezigen vonden de onderscheiding meer dan terecht.