Het einde van de enige echte chocoladefabriek

MIDDELBURG - Per 1 februari stopt het familiebedrijf Caringe Chocoladewerken in Goes. De chocoladefabriek wordt overgenomen door Stichting Chocolate lovers in Middelburg. 


Sinds 1991 maakten Jos en Birgit van Zijl, de oprichters van Caringe Chocoladewerken, samen met hun trouwe medewerkers iedere Pasen, Sinterklaas en Kerst veel mensen gelukkig met zijn chocolade-eieren, chocoladeletters, kerstkransjes en verwenden zij moeders en vaders met Moeder- en Vaderdag met heerlijke bonbons. Ook introduceerden ze o.a. de Zeeuwse Zwarte Bessenbonbon, een unieke bonbon met een frisse en lichtzure zwartebessenvulling gemaakt van bessen uit Borsele. Velen kennen het echtpaar ook van de tot verbeeldingsprekende chocoladeworkshops, die ze jarenlang in de avonduren verzorgden. Altijd met enthousiasme en passie voor hun werk maakten Jos en Birgit heerlijke chocoladecreaties en namen zij hun cursisten mee in de wondere wereld van chocolade.

Na 32 jaar kunnen de Zeeuwen, maar ook klanten ver buiten Zeeland niet meer terecht bij Caringe, maar gelukkig wel bij Stichting Chocolate lovers, óók voor de befaamde Zeeuwse Zwarte Bessenbonbon. Nanny Jansen van Chocolate lovers: “Wij zijn blij met deze kans om onze productie uit te breiden om ons doel geld ophalen voor chronisch zieke kinderen een boost te geven.” Jos van Zijl verhuist mee naar de productie in Middelburg waar hij nog parttime zal meedraaien. "Ik kan en wil chocolade toch niet helemaal loslaten en ik kan bij Chocolate lovers naast het werken met eerlijke en duurzame chocolade me ook nog inzetten voor het mooie doel geld inzamelen voor de op handen zijnde Willie Wonka vakantievilla voor families met chronisch zieke kinderen.”[n]