Samen lezen

Afgelopen week startte de Nationale week van het voorlezen. Zelf mocht ik voorlezen op basisschool de Palmenhof in Sint Laurens tijdens het ontbijt. De Palmenhof is een kleinschalige dorpsschool met veel aandacht voor de leerlingen en grote ouderbetrokkenheid. Ik heb voor meerdere groepen voorgelezen, waar de kleinsten zelfs in hun pyjama’s aandachtig luisterden naar het verhaal van Kikker.


Het is al weer lang geleden, dat ik mijn eigen kinderen voorlas. Knus op bank of bij hun bedjes voor het slapen gaan. Heerlijk en gezellig vonden wij het. Behalve dat, is het voorlezen aan jonge kinderen ook wel echt belangrijk. Het helpt de kinderen bij het ontwikkelen van vaardigheden om te denken, te begrijpen en te onthouden. Natuurlijk gaat het niet alleen om het verhaal in het boek, maar vooral ook het gesprek dat je met je kind hebt tijdens het lezen van het boek.
Onderzoeken tonen aan dat lezen en praten met kinderen hun hersencellen activeert, nieuwe hersencellen vormt en nieuwe verbindingen legt.


Ook de taalvaardigheid van de kinderen verbetert. Hun woordenschat neemt toe. Ook hun communicatieve en sociale vaardigheden en uiteindelijk het zelf kunnen lezen. Voorlezen aan uw kind helpt ook bij het verhogen van de concentratie, verbeeldingskracht en creativiteit. En natuurlijk het plezier voor lezen en het creëren van een band tussen ouders en kind. Wie wil dat nu niet?!


Een boek is natuurlijk altijd leuk om cadeau te geven of te krijgen. Maar bij onze prachtige bibliotheek in Middelburg is de keuze aan boeken eindeloos voor jong en oud. Het is nooit te vroeg of te laat om elke dag even met uw kinderen te lezen.


Gewoon doen![n]