Afbeelding
Foto: Joan Krüse

Koor Capella Veerensis uit Serooskerke viert 75-jarig bestaan met jubileumconcert

Door: Lineke Broos Algemeen

SEROOSKERKE - Op zaterdag 18 februari viert koor Capella Veerensis haar 75 jarig bestaan. Het eervolle jubileum was eigenlijk al twee jaar geleden, maar wegens corona kon het toen nog niet worden gevierd. Daarom pakt het gemengde klassieke koor uit Serooskerke nu extra uit met een speciaal jubileumconcert. Samen met voorzitter Han Lobbezoo en penningmeester Ko Francke kijken we terug, blikken we vooruit en spreken we natuurlijk over het jubileum.

“We zijn dankbaar dat we zo lang mochten en mogen zingen’, eindigt Han zijn voorwoord in het boekje dat speciaal voor het jubileum werd uitgegeven. We mogen inderdaad van een uitzondering spreken dat het koor zolang bestaat. “Helaas zien we dat er al veel koren zijn opgeheven, met name door ledentekorten”, zegt hij. Wat het geheim van Capella Veerensis is? “We zijn een hechte groep, delen lief en leed met elkaar. En natuurlijk is de muziek de grootste drijfveer. Samen zingen maakt gelukkig en geeft energie.”


Zilver
Op 1 februari 1945 werd het koor opgericht. Bij de oprichting kreeg het de naam Een in Geest en Streven. Sinds 1999 is de naam van het gemengd klassieke koor Capella Veerensis, dat koor van Veere betekent. Het koor heeft in de loop der jaren onder leiding van verschillende dirigenten een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Een aansprekend resultaat was het behalen van de dagprijs in de afdeling Klassieke Muziek van het Nederlands Koorfestival in de Rotterdamse Doelen, in oktober 1999. Deze prestatie bleek achteraf landelijk goed voor het behalen van zilver. Sinds 2014 is Willie den Hollander uit Burgh-Haamstede de dirigent van het koor. “Een zeer aardige, bekwame en gedreven dirigent”, beaamt Han.

Oproepje
Momenteel bestaat het koor uit zeven sopranen, tien alten, vijf tenoren en acht bassen baritons. Ko: “We hebben opvallend veel heren die meezingen.” Volgens de penningmeester is het een groot goed dat het klassieke koor nog bestaat. “Ook wij kunnen altijd nog nieuwe leden gebruiken, maar met een ledental van dertig doen we het zo slecht nog niet”, lacht hij. “We streven naar kwaliteit en plezier.” Ko doet toch een oproepje. “Wil je meezingen, dan hoef je niet door een strenge selectie heen. Wel mag je bij onze dirigent voorzingen om de toonsoort te bepalen. Repeteren doen we één keer in de week op donderdagavond. En natuurlijk zingen we regelmatig voor publiek zoals bijvoorbeeld tijdens Middelburg VólKoren. Een repetitie bijwonen kan ook altijd.”

Een programma vol afwisseling
Zaterdag 18 februari 2023 om 15.00 uur in de Johanneskerk te Serooskerke. Medewerking wordt verleend door het koor Cantare, soliste Hanneke de Vroe en pianist en organist Rien Balkenende. Han: “We zingen werken van Max Bruch, Orlando di Lasso, Franz Schöggl, Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn-Bartholdy, George Rathbone, Charles Gounod. Een programma vol afwisseling in stijl en sfeer.”

Verkoop toegangskaarten, 10 euro per stuk, aan de zaal. Meer weten over Capella Veerensis? Kijk op www.capellaveerensis.nl.