Politie ter plaatse na de overval in de Vrijlandstraat op 10 februari
Politie ter plaatse na de overval in de Vrijlandstraat op 10 februari Foto: RK Fotografie

Overvallen winkel dankt politie en wijk voor inzet en steun

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Op vrijdag 10 februari, rond 18.00 uur, werd Primera van ‘t Westende, in winkelcentrum Dauwendaele in Middelburg, opgeschrikt door een overval. Dat was in de vijfentwintig jaar dat Gaby van ‘t Westende en Leo Kieboom de winkel runnen nog niet eerder gebeurd. De politie was snel massaal ter plaatse en zette niet lang daarna een politiehelikopter in. Mede dankzij tips kon de vermoedelijke dader ‘s nachts rond 03.00 gearresteerd worden in een flat in dezelfde wijk.

Ondanks alles pakt het team op zaterdag de draad meteen weer op. De winkel gaat gewoon open. Kieboom legt uit dat de schrik er nog steeds goed in zit. “Het is even onwezenlijk als beangstigend als er opeens een gemaskerd persoon met een vuurwapen je zaak binnenkomt en dat wapen eerst op je medewerkers richt, en vervolgens op jou. Je denkt dan heel even dat je in een slechte film bent beland. Totdat de overvaller roept om geld. Dan besef je dat het menens is. Je beleeft het allemaal in een soort waas. Je ziet alleen dat masker. Dat vuurwapen. Je hart bonst in je keel.”

Dankbaar
Dan vervolgt hij: “maar er moet ons echt iets van het hart. Als team zijn we heel veel mensen dankbaar, we zijn opgelucht dat de dader zo snel is opgepakt. Het vuurwapen is gevonden. Het is zo goed als zeker dat de verdachte ook echt de dader is. En dat”, zegt Leo, “dat is óók Dauwendaele. Omstanders belden vrijwel meteen de politie, toen ze de overval zagen gebeuren, en sommige mensen gingen zelfs achter de dader aan, om zijn rug te fotograferen en om te kijken in welke richting hij vluchtte. De politie was er razendsnel en massaal.”

Het team heeft alleen maar lovende woorden voor de politie, zowel voor de recherche als voor ‘de blauwe agenten’. Kieboom: “ze waren er zo snel en pakten alles zo professioneel aan. Dat maakt je toch meteen wat rustiger.”

Bedolven
Een dag later kwamen er veel steunbetuigingen, heel veel. Leo schiet vol, als hij erover vertelt. “Het gaat veel te vaak over de slechte kanten van de wijk Dauwendaele, maar we zijn vandaag bedolven onder bloemstukjes, kaartjes en lieve woorden. Dat is zo fijn! De hulp gisteren en de steun vandaag betekent heel veel voor ons. Dat willen we heel graag delen. We zijn sprakeloos. Bedankt allemaal!”