Boer Jan
Boer Jan Foto: Familie Brasser

In memoriam: Boer Jan

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

KOUDEKERKE - Een mooi en geliefd mens is niet meer. Op zaterdag 11 februari 2023 overleed Jan Brasser, die bij veel Walchenaren beter bekend stond als ‘Boer Jan’. Brasser, van boerderij De Snuffelhoeve in Koudekerke, was actief op allerlei gebieden, maar werd, zeker binnen de Surinaamse, Antilliaanse en Indonesische gemeenschappen in Zeeland, vooral bekend door ‘Exotica Brasser’, een heuse toko in de polder, die hij begin jaren 80 samen met zijn vrouw startte.

Muriël Dhewnarain uit Middelburg kent Brasser al sinds die eerste jaren van de winkel in exotische producten. “De eerste keer dat ik er kwam moet rond 1984 zijn geweest”, vertelt ze. Ik was er samen met mijn vader. Jan was letterlijk de eerste die Surinaamse producten verkocht op Walcheren. Dat vonden we fantastisch. We zagen hem als een echte Surinaamse boer. In het begin kweekte hij zelf ook exotische groenten. In onze kringen stond hij algemeen bekend als ‘boer Jan’. Maar Jan was niet alleen een boer en handelaar hoor, hij was op heel veel manier bij onze gemeenschap betrokken. Zo konden we ook pakketjes voor onze families in Suriname bij hem afgeven. Hij zorgde er dan voor dat die verzonden werden, via contacten in Rotterdam. Boer Jan was een heel warm en behulpzaam mens. We kwamen soms ook bij hem met onze problemen. Als hij je kon helpen, dan deed hij het. Vrijgevig was hij ook. Als groenten er niet zo mooi uitzagen gaf hij ze gratis mee. Zo mooi. En het leuke was: Jan en zijn vrouw waren zo bij onze gemeenschap betrokken dat ze ook kwamen kijken bij onze voetbalwedstrijden, of kwamen dansen op onze feesten in de Schouwburg. Geweldig om te zien was dat. Hij zei soms lachend dat hij zichzelf ook wel een beetje een Surinamer voelde.”

Geen onderscheid
Vriend Jan Beckers bevestigt het beeld dat Muriël schetst: “Surinamers uit heel Zeeland kwamen de winkel, ja. Nu nog zeggen velen van hen: “boer Jan was voor ons de eerste Zeeuw die geen onderscheid maakte tussen donkere en witte mensen, hij behandelde ons gelijkwaardig.” Op de zaterdagen stond er een Surinaamse familie in de schuur die Surinaamse hapjes maakte voor de bezoekers. Op zaterdagmiddagen aan het eind van de week, zo rond een uur of drie, kwam er een handvol vrienden naar de schuur. De een nam haring mee, de ander rookworst. Zo werd de week afgesloten met een borrel. Hij stopte op zeker moment met zijn boerenbedrijf. Op een deel van zijn land maakte hij een camping die er nog steeds is. Na jaren stopte hij met de handel in Surinaamse groenten en producten omdat het niet meer helemaal rendabel was, en begon de Snuffelhoeve, die door zijn zoon Ronald voortgezet wordt.”

Vrienden en klanten omschrijven Jan Brasser als een integer en eerlijk mens, die mensen behandelde zonder aanziens des persoons: iedereen gelijkwaardig. Brasser is samen met zijn vrouw tien jaar lang naar Suriname geweest, om er jaarlijks drie maanden te overwinteren. Ook daar zat hij niet stil. Zo zette hij er een lijn op om rollators en rolstoelen te verschepen. Veel mensen zijn er hem eeuwig dankbaar voor.

De dankdienst voor Jans leven wordt op donderdag 15 februari gehouden in de Ontmoetingskerk in Middelburg. De dienst kan ook worden gevolgd via kerkomroep.nl. Boer Jan zal worden begraven in Koudekerke.