Toine Poppelaars
Toine Poppelaars Foto: Waterschap Scheldestromen

Algemene Vergadering waterschap Scheldestromen beveelt dijkgraaf Poppelaars aan voor herbenoeming

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - De algemene vergadering van waterschap Scheldestromen beveelt dijkgraaf Toine Poppelaars aan voor een nieuwe termijn als dijkgraaf van het waterschap. Dat bleek tijdens de algemene vergadering van 16 februari 2023. Als de herbenoeming plaatsvindt wordt dit de derde termijn van Toine Poppelaars als dijkgraaf. Hij werd op 1 mei 2011 officieel benoemd als dijkgraaf van het pas opgerichte waterschap Scheldestromen. Op 1 mei 2017 werd hij herbenoemd voor een tweede termijn. 

Afgelopen najaar besloot de algemene vergadering tot het starten van de procedure tot herbenoeming door het instellen van een vertrouwenscommissie. Deze commissie bestond uit fractievoorzitters van partijen die zitting hebben in de algemene vergadering. De commissie is unaniem van mening dat de heer Poppelaars in aanmerking komt voor een volgende termijn als dijkgraaf van het waterschap en daar is de Algemene Vergadering het mee eens.  Woordvoerder namens de vertrouwenscommissie Lou Waterman: “Gezien zijn ervaringen in het openbaar bestuur, het grote bestuurlijke netwerk en de ambities van het waterschap voor de komende jaren, ligt het voor de hand dat de heer Poppelaars zijn functie continueert. Zijn bestuurlijke ervaring en kennis van de organisatie zijn belangrijk bij het realiseren van de opgaven waar het waterschap de komende jaren voor staat. Voorbeelden zijn het anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering, het voldoen aan nieuwe waterveiligheidsnormering en de energietransitie”.  

Nieuwe ambtstermijn
De aanbeveling van de algemene vergadering gaat nu schriftelijk naar het College van Gedeputeerde Staten die deze voorzien van een reactie van de Commissaris van de Koning doorsturen naar de minister van Infrastructuur & Waterstaat. Indien de minister geen bezwaar ziet in de voordracht wordt de dijkgraaf voor een periode van 6 jaar bij Koninklijk Besluit herbenoemd. De beëdiging vindt dan plaats door de Commissaris van de Koning. De nieuwe ambtstermijn gaat dan in op 1 mei 2023.