Reddingswerker Cor-Jan van der Veer met de kaas
Reddingswerker Cor-Jan van der Veer met de kaas Foto: KNRM

Reddingswerker verkoopt kaas voor de KNRM

Door: Redactie Algemeen

SEROOSKERKE - “Een heerlijke oude kaas, vol van smaak, robuust en met het zilte van de zee. Krachtig en stoer, net als de KNRM.” Aan het woord is kaashandelaar Cor-Jan van der Veer uit Serooskerke (Walcheren). Als opstapper (vrijwillig bemanningslid) van de reddingboten van KNRM-reddingstation Neeltje Jans weet Cor-Jan waar hij het over heeft. 

Als hij niet op de markt staat dan is Cor-Jan beschikbaar om binnen 10 minuten aan boord van de reddingboot te springen en de zee op te gaan. In weer en wind en soms bij nacht en ontij. Maar altijd om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Een andere mindset volgens Cor-Jan want het is vrijwilligerswerk. In een totaal andere omgeving en, zo vervolgt hij nuchter: “anders draait alles maar om kaas...” Cor-Jan is leergierig en gaat uitdagingen niet uit de weg. Eigenschappen die prima passen bij een KNRM-vrijwilliger maar natuurlijk ook bij een ondernemer. Toen deze mooie oude kaas op z’n pad kwam was het idee dan ook snel geboren om er een KNRM-kaas van te maken.

Afhankelijk van giften
De KNRM is geen overheidsinstelling en ontvangt ook geen subsidie. Voor haar levensreddend werk is deze professionele organisatie al 200 jaar volledig afhankelijk van giften en schenkingen. Van de opbrengst van elke verkochte KNRM-kaas gaat een groot deel naar de KNRM vertelt Cor-Jan. Zo snijdt het (kaas)mes letterlijk aan twee kanten. De klanten een heerlijk stukje kaas en de KNRM een fraaie gift want bang dat hij met deze kaas blijft zitten is Cor-Jan niet. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en de kaas? Die smaakt naar meer.

De KNRM-kaas is te koop vanaf dinsdag 28 februari. Cor-Jan staat op de markten in Domburg, Zoutelande, Oostburg, Oostkapelle, Terneuzen, Westkapelle en Axel.