Opstelling oud-katholieken
Opstelling oud-katholieken Foto: Hans van den Linden

Open deuren naar
een spiritueel pad

MIDDELBURG – In tijden waarin van alles gebeurt, de wereld beeft op haar grondvesten en mensen meer reageren dan luisteren, zoeken mensen steeds vaker rust in spiritualiteit. Wim van den Berg is priester bij de oud-katholieken en Leo Goedbloed is moeried bij Soefi Centrum Zeeland. Beide heren vertellen over hun spiritualiteit en hoe de deur van ‘hun’ kerk open staat voor geïnteresseerden.


DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


In Middelburg en Veere gaan iedere zondag grote groepen mensen naar een kerk om daar samen te bidden en te luisteren naar de voorganger. Naast de grote, bekende kerken, zijn er ook kleinere kerken die minder vaak samen komen en minder bezoekers trekken. De intieme sfeer geeft de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en zo verdieping op te zoeken in de spirituele beleving. 


Wim van den Berg wilde als zeventienjarige jongen priester worden en is dat nu bijna 30 jaar. “Ik ben opgevoed in een gelovig gezin en was als kind al betrokken bij het kerkelijk leven. Zo ging dat vroeger. Naar de kerk gaan was een vast gegeven, het werd van je verwacht. Tegenwoordig kiezen mensen bewust naar welke kerk ze gaan. Dat is een andere motivatie en dat merk je in de interactie.” 


Geen harde regels
De eerste 12 jaar van zijn priesterschap diende hij bij de rooms-katholieken, daarna bij de oud-katholieken. “Er zijn nogal wat verschillen tussen de rooms-katholieken en de oud-katholieken. Een belangrijk verschil is het celibaat. Bij de rooms-katholieken mag een priester geen partner hebben, niet trouwen en geen kinderen krijgen. Bij ons mag dat wel. Ook vrouwen kunnen priester of bisschop worden. De kerk geeft geen harde regels, maar richtlijnen en gedachtes over maatschappelijke thema’s. Mensen mogen zelf hun invulling geven en kiezen wat bij hen past.”


Hij vervolgt: "Het is een kerk die dit jaar driehonderd jaar bestaat en het woordje ‘oud’ in haar naam wil zeggen dat zij zich baseert op de Oude Kerk, de kerk van de eerste eeuwen van onze jaartelling. Ze gaat met haar tijd mee en blijft reflecteren op haar visie en hoe die in deze wereld past. Het samenzijn staat centraal. De stoelen staan in een kring, met de lessenaar met de bijbel en het altaar tegenover elkaar in de cirkel. “We vieren samen de eucharistie, het avondmaal, en zijn daarin allemaal gelijk. De leden komen uit heel Zeeland, maar ook uit België en West-Brabant. We zoeken graag de samenwerking met andere kerken op. Zo vieren we Aswoensdag samen met de Nieuwe Kerkgemeente. We treden open naar buiten, want iedereen is bij ons welkom. De Heer is onze gastheer.”


Verruiming van het bewustzijn
Bij Soefi Centrum Zeeland zijn er ook rituelen die een belangrijk onderdeel vormen. Iedere dienst wordt er gelezen uit zeven heilige geschriften, van zeven verschillende religies, waaronder het Oude en Nieuwe Testament het meest vertrouwd zijn. Er is één God, die men in de verschillende religies kan vinden en voor iedere religie wordt een kaars aangestoken. Het universeel soefisme leert een spirituele levenshouding die kan helpen bewuster en liefdevoller te leven en vrijer te staan tegenover onze beperkingen.

Leo Goedbloed groeide op in een calvinistisch gezin. Na de studie medicijnen werd hij huisarts. Door het boek Verruiming van het bewustzijn, geschreven door de mysticus Inayat Khan, maakte hij kennis met het Soefisme. 


Goedbloed: “Khan ontwikkelde een spirituele levenshouding die de mystieke kern van alle wereldgodsdiensten als inspiratiebron neemt. Hij heeft die levenshouding Universeel Soefisme genoemd.” Dat iedereen zijn eigen specifieke pad volgt, heeft Goedbloed enorm geholpen in zijn werk en daarbuiten om eenieder te respecteren. “Voorbij alle culturele verschillen gaat het om ons hart, dat zich richt op liefde, harmonie en schoonheid. Ik denk dat veel mensen dat zo ervaren, ook diegenen die nog nooit van het Soefisme gehoord hebben.”


Vrijblijvend bijwonen
De deur van zowel de oud-katholieken als van de soefies staat open voor iedereen die geïnteresseerd is. Zonder je te hoeven verantwoorden of te binden, kun je geheel vrijblijvend een dienst bijwonen.


De oud-katholieken houden iedere tweede, vierde en vijfde zondag van de maand een dienst in de Sint-Augustinuskerk. 

De soefies doen dat iedere eerste zondag van de maand in ‘t Pand Centrum voor Filosofie, Yoga en Meditatie.


Kijk voor meer informatie op: https://zeeland.oudkatholiek.nl/ en https://www.soefi.nl/zeeland2[n]