Miranda (l) en Karin als Lord en Lady Baden-Powell
Miranda (l) en Karin als Lord en Lady Baden-Powell Foto: Marielja ten Bruggencate

Lord en lady Baden-Powell in Middelburg

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – Elk jaar, rond 22 februari, vieren de Middelburgse scoutinggroepen gezamenlijk de geboortedag van grondlegger Robert Baden-Powell. Traditiegetrouw ging dit gepaard met een vossenjacht. Bevers, welpen en dolfijnen renden achter een koning, stratenmaker, eenhoorn, bosjesman en nog vele andere figuren aan. De meeste bijzondere vossen waren toch wel lord en lady Baden-Powell.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Robert Baden-Powell was een onderscheiden officier bij de Engelse cavalerie, een expert in het buiten overleven. Hij stond bekend als de beste jager van Indië. Gebaseerd op ervaringen en ideeën van hemzelf en anderen ontwierp Baden-Powell een jeugdspel dat in 1908 door hem werd beschreven in zijn boek Scouting for Boys. De basis was gelegd en nog altijd spelen wereldwijd zo’n 55 miljoen leden het scoutingspel. 

Leren door te doen
De nadruk ligt bij het opdoen van kennis en vaardigheden door samenwerking in natuurlijke groepen van vrienden. Vriendschap verbindt, waardoor je verantwoordelijkheid neemt voor elkaar. Jongeren leren door te doen en worden zo zelfstandig. Het ging Baden-Powell om leren buiten het klaslokaal door avontuur en zonder vastgesteld leerplan; zo had hij zelf in zijn jeugd het meeste geleerd.

Vrienden voor het leven
Dat vriendschap een belangrijk aspect is van scouting weet ook Kazan de Wolfgroep voorzitter Peter de Groot (44). Sinds zijn achtste is hij lid van scouting. “Je maakt vrienden voor het leven. Elke zaterdag beleef je samen. Dat geldt voor de jeugdleden, maar ook zeker voor de vrijwilligers die elkaar vaak al jaren kennen.” Samen opgegroeid zet de leiding zich in om de volgende generatie net zo’n geweldige tijd te bezorgen. De magie in de groep zie je bij andere verenigingen zelden. “Doordat je elkaar zo goed kent, kun je op elkaar vertrouwen. Maar we moeten ook realistisch zijn, het aantal vrijwilligers wordt kleiner. We zijn dan ook blij dat ouders, opa’s, oma’s en andere betrokkenen hun handen uit de mouwen steken.”

Speelhof Hoogerzael
Voor de vossenjacht is een groep ouders gevraagd mee te helpen. Ouders zetten zich ook in voor taken, zoals het rijden naar kamplocaties, klussen aan het clubhuis tijdens NLdoet en het vervullen van bestuursfuncties. Auke Visman is zo’n betrokken ouder. “Ik ben jeugdlid geweest in Terneuzen bij de Doormangroep. Zo ken ik de scouting. Het plezier dat ik heb beleefd wil ik ook voor mijn zoons Joris en Thomas. Kinderen die samen spelen leren zoveel meer dan wanneer ze alleen spelen.”

Niet alleen samen spelen is belangrijk, ook het oog hebben voor elkaar en helpen waar nodig is. Daarom hebben de Middelburgse scouts dit jaar geld ingezameld voor Speelhof Hoogerzael waar in december een brand woedde in de accommodatie.