Kandidaten Partij voor de Dieren
Kandidaten Partij voor de Dieren Foto: Edwin Mijnsbergen

MIDDELBURG - Het was afgelopen weekend in Zeeland al goed te merken dat er op 15 maart weer verkiezingen voor de Provinciale Staten (en het Waterschap) zijn. Ook in de hoofdstad wemelde het van de politici, partijleden en -vrijwilligers.


Een week voorafgaand aan de gezamenlijke politieke markt in het Statencomplex manifesteerden diverse politiek partijen zich elders in de stad. Kandidaten van VVD Zeeland waren present in de wijk Veersepoort, om te flyeren en het gesprek aan te gaan met omwonenden. Kandidaten van de combinatie Groen Links/PVDA deden hetzelfde op de Markt, zij kregen later op de middag gezelschap van BBB Zeeland, dat de aandacht trok met een grote vrachtwagen met naam en logo erop. In ZB Bibliotheek van Zeeland organiseerde Partij voor de Dieren Zeeland het vrij toegankelijke symposium Vogelgriep in de delta, met diverse sprekers, zoals Prof. dr. Pim Martens en Alfons Olde Loohuis. Ook alle kandidaten waren aanwezig, na eerder op de dag geflyerd te hebben in drie Zeeuwse steden. Fractievoorzitter Trees Janssens liet weten dat ze goede hoop heeft op een tweede zetel voor haar partij.

De meeste aandacht ging zaterdag uit naar de zogenoemde 'Townhall' van PVDA/Groen Links. In de Oostkerk ontving gedeputeerde Anita Pijpelink onder meer Jesse Klaver en Attje Kuiken, de fractievoorzitters van beide partijen in de Tweede Kamer. De bijeenkomst was landelijk nieuws. Ook NRC schreef erover en constateerde dat het duo deze middag vooral inzette op de strijd om de macht in de Eerste Kamer, en op de eis (of 'het breekpunt') dat het kabinet moet afzien van geplande en toekomstige bezuinigingen op wonen, zorg of sociale zekerheid. Geen typisch Zeeuwse thema's, maar toch waren veel aanwezigen blij met de Townhall. Anita Pijpelink: "de Zeeuwse samenwerking tussen PVDA en Groen Links wordt gewaardeerd en gezien. De Oostkerk zat tjokvol en Attje Kuiken en Jesse Klaver prezen de pioniersrol van PvdA-GroenLinks Zeeland." Zeeland is de enige provincie waar de partijen al een gezamenlijke lijst en gezamenlijk programma voor de verkiezingen van 15 maart hebben.[n]